Artikkeli | 08/06/2018 05:37:11 | 3 min Lukuaika

Vanerialan moniosaajaksi opiskeleva pääsee nopeasti kiinni työhön

Vanerialan moniosaajakoulutus käynnistyy lokakuun alussa Joensuussa. Viime joulukuussa levyalan ammattitutkinnon suorittanut Johannes Kortelainen kertoo, että koulutuksessa pääsee nopeasti kiinni varsinaiseen työhön.

Metsurintyöt vanerinvalmistukseen vaihtanut Johannes Kortelainen iloitsee aurinkoisesta kesäpäivästä Joensuussa. Aamuvuoron jälkeen jää hyvin aikaa leikkiä lasten kanssa. ”Tykkään vuorotyöstä. Alkuun vähän jännitin, että kuinka se mahtaa onnistua, mutta hyvin olen sopeutunut”, Kortelainen kertoo. Hän sai vuodenvaihteessa päätökseen kaksivuotisen levyalan oppisopimuskoulutuksen ja työskentelee nyt kolmessa vuorossa UPM Plywoodin Joensuun vaneritehtaalla, ihan Joensuun keskustan tuntumassa.

Metsästä sisätyöhön vaneritehtaaseen

Johanneksella oli ennestään metsätalouden perustutkinto ja yli kymmenen vuoden kokemus metsurin töistä. ”Ajattelin, että voisin välillä tehdä muutakin kuin rämpiä vesisateessa”, hän nauraa. ”Minua kiinnosti kokeilla sisähommia.”

Uusi työ eroaa paljon metsurin työstä. ”Puulajien tiheyksien ja lujuuksien tuntemisesta on ollut etua, mutta muuten tämä on ihan erilaista hommaa”, Johannes toteaa. Hän työskentelee tällä hetkellä vuorottajana vanerin viimeistelyvaiheissa. ”Hoidan eri tehtäviä työkavereiden taukojen aikana levyjen liimauksessa, esi- ja kuumapuristuksessa, vanerin reunasahauksessa, lajittelussa ja jälkipaikkauksessa. Työ on mukavan vaihtelevaa.”

Parasta työssä on kuitenkin työkaverit. ”Meillä on hirmu hyvä työyhteisö. Tehtaalla on 170 henkeä ja kaikkien kanssa tulen toimeen. Pelaamme työporukalla sählyä kerran viikossa, pääsen aamu- ja yövuoroviikoilla mukaan mutta iltavuorossa pitää jättää sähly väliin.”

Johannes muistelee, että ihan opintojen aluksi kaikki tuntui vaikealta, kun ala oli uusi. Harjoittelemalla työvaiheet tulivat kuitenkin nopeasti tutuiksi. ”Sattui niin hyvät opastajat, että he antoivat minun itse työskennellä heti kun perehdytyksen jälkeen alkoi näyttää siltä, että osaan jo vähänkin tehdä”.

Aloitekyky vie pitkälle

Vanerialan moniosaajaksi aikoville Johannes neuvoo, että hyvällä aloitekyvyllä pääsee pitkälle. ”Oma-aloitteisuus ja soveltuvuus kolmivuorotyöhön ovat hyvät lähtökohdat. Työssä on hyvä olla myös tarkka ja osata ratkoa ongelmia, esimerkiksi että yrittääkö itse ratkaista asian vai pyytääkö huoltopuolelta tai työtoverilta apua tarvittaessa.”

Johanneksen mielestä kaksivuotinen oppisopimuskoulutus ei ole ylitsepääsemätön homma. Ja jos hoitaa työnsä hyvin, työtä riittää. ”Minulla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Vanerin tilauskanta on nyt kohtalaisen hyvä, joten töitä riittää, jos paneutuu työhönsä ja hoitaa homman hyvin.”

Lue lisää avoinna olevista koulutusohjelmista. Hakuaika lokakuussa alkavaan koulutukseen on 6.-22.8.2018.

Lue lisää:

Eläintenhoitajasta vanerialan moniosaajaksi: uusi ura oppisopimustyyppisellä koulutuksella Savonlinnassa

Oppisopimuksella ammattiin: tulevaisuuden sellun- ja paperintekijä on tiimipeluri, joka hallitsee laajan tehtäväkentän

Vanerialan moniosaajalla on hyvät tulevaisuudennäkymät

Vaihtelevat tehtävät ja tuotannon toiminnan takaaminen ovat kunnossapidon ammattilaisten arkea

Satavuotiaassa Joensuun Vaneritehtaassa valmistetaan tulevaisuuden tuotteita