Vieraile Bioforumissa Kirsti Tuokon luomassa väriloistossa!

Elisa Nilsson
Elisa Nilsson
Vice President, Brand and Communications
4.6.2015

”Jos jokainen vaate ja koru yllämme olisi virke, niin asukokonaisuus olisi puheenvuoro. Silloin aseman liepeillä ja Musiikkitalon portailla olisi valtava performanssi, äänekäs puheenpölinä, jonka ihmiset saisivat aikaan ulkoasuillaan.”

Ajatus on taiteilija Kirsti Tuokon. Hän kertoo tutkivansa ns. näyttäytymisen kulttuuria, ihmisten tavattoman hienosyistä tapaa sovittaa itsensä asusteillaan aikaan, tilanteisiin ja seuraan.

Havainnoimalla katujen visuaalista virtaa ja vaikkapa muotilehtien kiiltäväpintaista kuvastoa Tuokko kerää aineistoa töihinsä. Ne hän toteuttaa suurille läpinäkyville plekseille tavalla, joka tuottaa yllätyksiä ja sattumanvaraisia tuloksia.

Koska hän haluaa säilyttää pleksin pintakiillon, työt on maalattava levyn tauspuolelle. Näin tehden vain ensimmäisistä viivanvedoista tietää, miltä työ suurin piirtein näyttää. Yhä uudet viivat ja kerrokset limittyvät niin, että lopputulos selviää vasta kun työ nostetaan pystyyn. Työskentelytapa antaa mahdollisuuden asialle, jota taiteilija nimittää yhteistyökumppanikseen, sattumalle.

Värit ovat öljyä, tussia, spraytä. Edustaako taiteilija graffitisukupolvea? Eipä suinkaan. Kirsti Tuokon taiteilijaura alkoi vasta, kun hän oli päättänyt 33 vuotisen uransa kuvataideopettajana. Nyt Kirsti Tuokko toteuttaa kutsumustaan.

Kirsti Tuokon Hattutemppu -näyttely pidetään UPM:n uuden toimitalon Bioforumissa. Kaikille avoin näyttely on avoinna 19. heinäkuuta asti. Käytä tilaisuus hyväksesi kulkiessasi kesäkauniin Helsingin keskustassa. Olen vakuuttunut, että Kirsti Tuokon näyttelyssä käynti uudistaa mielen ja sielun.

Lisätietoa näyttelystä: bioforum.upm.fi

Related Stories