Vastuullista hankintaa ympäri maapalloa: Osa 3 – Puunhankinta

4.10.2016

UPM:llä on yli 25 000 raaka-aineiden, tuotteiden ja palvelujen toimittajaa. Kaikkien toiminnalta odotetaan vastuullisuutta. Mitä se on ja miten sitä voi arvioida? Tässä juttusarjassa tutustutan vastuullisen hankinnan tarinoihin Brasiliasta, Kiinasta ja puunhankinnasta.

UPM on arvioinut puun alkuperää Venäjällä jo usean vuosikymmenen ajan. Myös sellukuidun alkuperä kiinnostaa. Miksi puun ja kuidun alkuperää on ylipäätään arvioitava? Eikö esimerkiksi puunhankinta ole ollut iät ajat suurennuslasin alla kaikkialla maailmassa?

Tuomas-Niemi
Tuomas Niemi

Järjestelmien ja työkalujen sekä ympäristömerkkien ja raportoinnin asiantuntija Tuomas Niemi kertoo havainnoistaan Venäjällä. Keskustelukumppanina Nina Norjama, vastuullisuuden kehityksestä ja tuesta vastaava johtaja.

Tuomas: Tavoitteenamme on, että kaikki puu olisi peräisin sertifioiduista metsistä, mutta muun muassa Venäjällä valtaosa metsistä on sertifioimattomia. On siis tehtävä riskiarviointi ja varmistettava, ettei puuta ole esimerkiksi hakattu laittomasti tai että se ei tule suojelualueelta. Lapsityövoiman käyttö on kielletty. Meillä on Venäjällä satoja toimittajia. Puuntoimittajat ovat tottuneita auditointeihin, jotka aloitettiin jo 1990-luvulla. He tiedostavat, että asioiden on oltava kunnossa. Puutteita ja poikkeamia löytyy kuitenkin aina, ja joskus toimittajasopimus on irtisanottava.

Nina: Myös sellunhankinnassa toimittajat ovat tarkassa seurannassa.

Tuomas: Aivan. Keräämme vuosittain kattavasti tietoa toimittajilta heidän ympäristö- ja sosiaalisesta toiminnastaan sekä puunhankinnasta. Varmennamme kerättyä tietoa tarvittaessa auditoinneilla.

Nina: Kuidunhankinnan raaka-aineketjun hallinta onkin kehittynyt huippuunsa 20 vuoden aikana. Olisi valtavan hieno juttu, jos muidenkin raaka-aineiden kohdalla hankinta olisi samalla tolalla. Siihen me pyrimme.

Lue lisää UPM:n vastuullisen hankinnan käytännöistä »

Juttusarjan ensimmäisessä osassa vierailtiin Brasiliassa »

Toisessa osassa tutustuttiin Kiinaan  »

 

Helen Partti

Related Stories