Vastuullista hankintaa ympäri maapalloa: Osa 2 – Kiina

27.9.2016

UPM:llä on yli 25 000 raaka-aineiden, tuotteiden ja palvelujen toimittajaa. Kaikkien toiminnalta odotetaan vastuullisuutta. Mitä se on ja miten sitä voi arvioida? Tässä juttusarjassa tutustutan vastuullisen hankinnan tarinoihin Brasiliasta, Kiinasta ja puunhankinnasta.

UPM:n vahvuutena on tiivis ja läpinäkyvä yhteistyö kaikkien avaintoimittajiemme kanssa. UPM asettaa toimittajilleen läpinäkyvät ja yhdenmukaiset vaatimukset, jotka muodostavat perustan toimittajien valinnalle ja valvonnalle.

Toimittajavaatimusten ensisijaisena tavoitteena on tunnistaa ja vähentää liiketoimintaan kohdistuvia riskejä. Niiden avulla halutaan myös auttaa toimittajia kehittymään. Yksi tapa arvioida toimittajia on tutustua heidän toimintaansa paikan päällä.

Kimmo-Stahlberg
Kimmo Ståhlberg

Kemikaalien ja kulutustarvikkeiden hankintajohtaja Kimmo Ståhlberg teki äskettäin auditointimatkan Hebei Asian Sage Industryn konepajaan Kiinaan. Asian Sage toimittaa kaavarinteriä UPM Changshun paperitehtaalle. Hengshuissa sijaitseva perheyritys valmistaa tuotteita hiilikuidusta ja työllistää 50–100 työntekijää.

Kimmo kertoo havainnoistaan Kiinassa. Nina Norjama, vastuullisuuden kehityksestä ja tuesta vastaava johtaja, kommentoi.

Kimmo: UPM Changshun tehdas on käyttänyt Asian Sagen tuotteita jo pitkään, ja mietimme, voisiko niitä käyttää myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Auditoimme tuotannon ja laaduntuottokyvyn, sillä halusimme varmistua ennen kaikkea laadusta. Samalla käynnillä tarkastimme myös vastuullisuuteen liittyvät asiat eli työaikakirjanpidon, työntekijöiden olot, palkkauksen ja työturvallisuuden. Yrityksen dokumentaatio on kiinaksi, joten tiimissämme oli asiantuntijoita, jotka osasivat kiinaa.

Nina: Työturvallisuudessa taisi olla isojakin poikkeamia?

Kimmo: Työntekijöillä ei ollut turvakenkiä tai hengityssuojaimia, vaikka tuotannossa syntyy paljon pölyä. Yritys korjasi kaikki poikkeamat, jotka näytimme heille. Kemikaalivarastoon tuli epoksilattia, mikä vähensi pölyä, ja kemikaalitynnyreihin ilmestyivät etiketit. Työntekijät saivat turvavarusteet.

Nina: Asian Sage on todella hyvä esimerkki siitä, kun toimittajalla on halua ja kykyä kehittyä. Heiltä löytyi pääomaa tehdä investointeja.

Kimmo: Niin juuri. He tiesivät, etteivät täytä länsimaisten yritysten vaatimuksia ja halusivat kehittyä. Olivat kiitollisia ”ilmaisesta konsultoinnista”.

Nina: Entä työntekijöiden lomapäivät? Oliko niitä liian vähän?

Kimmo: Työntekijät haluavat tehdä työpäiviä ”pankkiin”, jotta pääsevät koteihinsa auttamaan sadonkorjuun aikaan. Kerroimme yhtiölle länsimaisista vaatimuksista. Saimme muutoksen muun muassa lomakorvauksiin.

Lue lisää UPM:n vastuullisen hankinnan käytännöistä »

Ensimmäisessä osassa vierailtiin Brasiliassa »

Lue seuraava osa, jossa tutustutaan vastuulliseen puunhankintaan »

Helen Partti

Related Stories