UPM ProFi Bench valmistuu kierrätysmateriaalista

10.9.2015
A bench element providing thousands of design possibilities

Uusi komposiittituote taipuu tyylikkääksi penkiksi. Kierrätysmateriaalista valmistettu UPM ProFi Bench kestää säätä ja kulutusta.

Sen pinta on hieman karhea ja pilkullinen. Käsi sivelee vaistomaisesti yksittäisten elementtien pehmeästi kaartuvia reunoja. Sen päällä on mukava istua.

Penkki – yksinkertainen, lähes itsestään selvä kaluste.

Lahden kauppatorilla eteläisessä Suomessa nököttävät penkit asettuvat luonnollisesti vilkkaaseen kaupunkiympäristöön. Ne ovat uunituoreita, vaikka näyttävätkin siltä, että olisivat seisseet paikallaan ikuisuuden.

Kauppatorin penkkeihin liittyy tavallisen katsojan silmiltä piiloon jäävä salaisuus: pelkistetystä ulkomuodostaan huolimatta ne ovat high techiä, pääosin kierrätettyä materiaalia, joka on monipolvisessa prosessissa työstetty uusiokäyttöön. Jäätelöstä nauttiva torivieras istuu tarkkaan valikoiduista muoveista ja puu- ja selluloosakuitujen sekoituksesta tehdyn yhdistelmän päällä.

Penkin komposiittimateriaali on suunniteltu kotikulmilla, muutaman kilometrin päässä sijaitsevassa UPM Biocomposites -yksikössä.

UPM ProFi Bench ei sisällä haitallisia kemikaaleja

Tuotekehitysinsinööri Ari Nurminen tuntee UPM ProFi Benchin syntyhistorian.

– Kun laskin työn käsistäni, en tiennyt, mitä olisin voinut tehdä paremmin, hän toteaa tyytyväisenä.

Se on paljon sanottu entiseltä kalustesuunnittelijalta, joka on pitkän työuransa aikana suunnitellut mitä erilaisempia kohteita: laivojen sisustuksia, messuosastoja, ravintoloita, myymäläkalusteita, sairaalakalusteita. UPM ProFi Bench on Nurmisen ensimmäinen kädentuotos uuden työnantajan leivissä.
Nurmisen työssä yhdistyvät tiede ja taide, insinöörin ja teollisen muotoilijan osaaminen. Ajatus sulavalinjaisesta penkistä ei kuitenkaan syntynyt yksin, vaan yhteistyössä arkkitehti Marjut Kauppisen kanssa.

Kauppisen ehdotus voitti Lahden kaupungin järjestämän torin suunnittelukilpailun vuonna 2013. Hän oli piirtänyt voittoehdotukseensa yksilöllisiä penkkejä, joita ei voinut ostaa rautakaupasta. Marjut Kauppinen tunsi UPM Biocomposites -yksikön ja sen komposiittimateriaalin ja otti yhteyttä.

Lopputulos oli kaksinkertainen innovaatio: UPM ProFi Bench on erittäin monikäyttöinen, ja se on valmistettu materiaalista, joka ei sisällä haitallisia kemikaaleja tai PVC:tä. Erityisominaisuudet tarjoavat suunnittelijoille ja arkkitehdeille mahdollisuuksia, joihin kilpailevat tuotteet eivät yllä.

Kierrätetty paperikuitu pilkuttaa penkit

UPM ProFi Bench on kevyt, tyylikkäästi muotoiltu komposiittielementti, josta voi rakentaa suoria tai kaarevia penkkejä. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, sillä sädekulmia voi vaihdella mielin määrin.

Elementeistä rakennetaan istuinosa, joka kiinnitetään metalli-inserteillä runko-osaan. Kokoaminen on helppoa. Paikallinen metallialan yritys valmisti Lahden torilla seisovien penkkien metallirungot.

Penkit kestävät kovaa kulutusta ja soveltuvat sekä ulko- että sisäkäyttöön. Istuinosan elementit eivät kärsi sateesta tai auringonpaisteesta, ja värit pitävät pintansa. Värivaihtoehtoja on kahdeksan. Penkkien ylläpito on helppoa; kevyt pesu riittää.

Ari Nurminen voisi kuvitella penkkejä kauppatoriakin suuremmissa kohteissa, jopa kokonaisissa kaupungeissa.

– Uskon, että penkeillä on loputtoman suuret markkinat, hän sanoo.

Penkkielementtien suunnittelu oli mielenkiintoinen ja haastava tehtävä.

– Halusin miettiä materiaalin monikäyttöisyyttä pitkälle tulevaisuuteen. Materiaalille oli haettava oikeaa muotoa niin kauan, että se näytti mielenkiintoiselta ja houkuttelevalta.

Siinä Nurminen onnistui erinomaisesti. Toripenkin pintaa täplittävät valkoiset pisteet herättävät oitis uteliaisuuden. Mitä ne ovat?

– Kierrätettyä paperikuitua, Nurminen paljastaa.

Teollisuusprosesseissa syntyneet sivutuotteet eivät päättyneet täyttömaaksi tai poltettavaksi, vaan tukevan penkin raaka-aineeksi peffan alle.

Helen Partti

Related Stories