Tekemällä oppii

8.9.2015
Learning by doing

Gerbaw Byman halusi vaihtaa työpaikkaa ja haki vuosi sitten UPM:n oppisopimuskoulutukseen. Riski kannatti, sillä paperitehtaalla oppii joka päivä jotain kiinnostavaa.

– Tällä hetkellä olen töissä folioarkituksessa, eli tuotannon jälkikäsittelyssä. Olen ollut opissa myös A4-leikkureilla ja pituusleikkurilla.

Näin kertoo Gerbaw Byman, 25, ja kuulostaa jo ihan ammattimieheltä. Hänellä on selvä näppituntuma paperitehtaan tuotantoon ja kunnossapitoon. Ensi maaliskuussa Gerbaw saa valmiiksi paperiteollisuuden ammattitutkinnon, ja jos kaikki menee hyvin, hänelle avautuu pesti paperiteollisuudessa.

– Tavoitteena on, että työt jatkuu. Silloin olisin saavuttanut jotain, Gerbaw sanoo.

Vielä hän ei stressaa työpaikan vuoksi, sillä ensin on saatava opinnot kunnialla loppuun.

Saa kysyä ja opetella

Kouvolassa asuva Gerbaw aloitti koulutuksen Kymin tehtaalla maaliskuussa 2014 yhdessä 39 muun Kuusankoskelle ja Kaukaalle Lappeenrantaan Tulevaisuuden ammattilainen -koulutusohjelmaan valitun kanssa.

Takataskussa oli jo kone- ja metallialan perustutkinto ja työkokemusta metalliteollisuudesta, leipomosta ja mekaanisesta puuteollisuudesta. Nuori mies halusi kuitenkin muutosta elämäänsä. Se toteutui, kun hänet hyväksyttiin UPM:n kaksivuotiseen oppisopimuskoulutukseen. Paperitehdas oli tuttu juttu isän työpaikkana ja lapsuuden maisemista Myllykoskelta.

– Alussa jännitti hirveästi, miten työkaverit ja kouluttajat ottavat vastaan, mutta hyvin on mennyt. On ollut helppo kysyä kaikenlaista. Kolmivuorotyöhönkin sopeutuminen meni kivuttomasti, Gerbaw kertoo.

Työssä oppiminen on Gerbawin mukaan paljolti kiinni omasta aktiivisuudesta. Itseluottamus kasvaa, kun kyselee paljon, eikä käperry kuoreensa. Ja mielenkiinto pysyy varmasti yllä, sillä paperitehtaassa kaikki on uutta.

Hyvät työllisyysnäkymät                                                                     

– Tarvitsemme uutta verta, sillä metsäteollisuudesta lähtee seuraavien viiden vuoden aikana paljon työntekijöitä eläkkeelle, kertoo Suomen sellutoimintojen johtaja Sami Saarela.

Marraskuussa alkavassa koulutuksessa tulevaisuuden ammattilaisia koulutetaan Pietarsaaren sellutehtaalle ja Kaukaan sahalle Lappeenrantaan.– Emme kouluta pelkkiä käyttö- tai kunnossapitomiehiä, vaan haluamme, että osaaminen on laaja-alaista. Korkean automaation töissä yhdellä henkilöllä voi olla todella laaja vastuualue. Siksi tarvitaan hyvä motivaatio oppia uutta, Saarela vinkkaa.

Oppisopimuskoulutuspaikkoja avautuu 21. Koulutus ei ole tae työllistymiselle, mutta työllisyysnäkymät ovat hyvät.. – Mekin palkkaamme enemmän henkilöstöä kuin koulutamme, Saarela toteaa.

Lisätietoja www.upm.fi/oppisopimus

Helen Partti

Related Stories