Tämä on minun alani

29.12.2015
Henna Vähätalo

Noin tuhat suomalaista nuorta työllistyy joka kesä UPM:n sahalla, sellu- tai paperitehtaalla tai toimistotöissä. Henna Vanhatalo on työskennellyt kaksi kesää Korkeakosken sahalla. Joinain päivinä mikään ei pysäytä tuotantoa, kaikki sujuu ja yhtäkkiä huomaa, että työpäivä on lipunut kevyesti ohi. Toisina päivinä saa todeta, että kaikki ei aina mene odotetusti – silloin ei auta jäädä liikaa harmittelemaan.

Henna Vanhatalo opiskelee toista vuotta biotuote- ja prosessitekniikkaa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Oma ala löytyi osittain sattumalta, sillä opiskelupaikka aukeni hieman yllättäen syksyn täydennyshaussa heti lukion jälkeen. Harkinnassa olivat olleet myös kemia, farmasia, biologia ja kätilöopinnot. Henna aloitti opintonsa syksyllä 2013 ja on ollut sahalla töissä kesät 2014 ja 2015. Lukukautena 2014 – 2015 Henna suoritti röntgenhoitajan opintoja.

”Opettaja vinkkasi, että saha on hyvä kesätyö- ja harjoittelupaikka. Olen kotoisin Orivedeltä ja tiesin, että lähellä, Korkeakoskella on saha. Hain kesätyöpaikkaa UPM:n nettihaun kautta. Minut kutsuttiin ensimmäisenä vuonna työhaastatteluun ja sain paikan. Muistaakseni lomakkeeseen sai merkitä noin viisi hakukohdetta. Hain myös Tampereelle UPM Raflatacille. Olin tutustunut Raflataciin opiskelijoille suunnatuilla vuosittaisilla Forest Based Industries -päivillä (FBI)”, Henna kertoo.

Kesätöidensä ajan Henna asui vanhempiensa luona Orivedellä. Työmatkaa oli vajaa tunti ja sen hän ajoi autolla. Kesätyön alkuun kuului neljän viikon perehdytys, jonka aikana työhön tutustuttiin vakituisen työntekijän ohjauksella. Perehdytyksen jälkeen kesätyöntekijä on valmis työskentelemään tasaamolla kussakin pisteessä itsenäisesti. Heti perehdytyksen jälkeen Henna työskenteli lyhyen ajan rekisteröinnissä, mutta muuten kesät sujuivat tasaamolla linjatyöntekijänä: hissimiehenä, tyvitasaajana, lokeromiehenä, lauta-ajossa, paketoinnin ajossa, tikkumiehenä ja rekisteröinnissä. Kaikki muut työntekijät vuorossa ovat olleet miehiä.

Jokaisessa vuorossa hoidetaan jokaista pestiä reilu tunti kerrallaan. Työvuoroporukka pysyy samana koko kesän ja päivässä pidetään kaksi 10 minuutin kahvitaukoa.

”Jokaisella työpisteellä oli omat hyvät ja huonot puolensa. Huonosti menevää lautaa on hankala ajaa sekä ylhäällä lajittelussa että alhaalla paketoinnissa. Liian matalia ja epämääräisiä paketteja vältetään. Päässälaskutaidot kehittyivät, kun yrittää optimoida paketteja”, Henna kertoo.

Muutamaan raskaimpaan työtehtävään, kuten paketoinnin vannekoneen vannerullan vaihtoon, Henna sai apua työkavereilta. Toisena kesänä työn mieleen palauttaminen kävi muutamassa päivässä.

Puunjalostuksen muut vaiheet tutuiksi tulevaisuudessa

Tehdasympäristöön tottuu Hennan mukaan nopeasti.

”Jo ensimmäisenä päivänä opin, että siihen puuhun pitää oikeasti koskea ja koneiden päälle mennään, kun on tarve. Kun tuotanto pysähtyy, ei auta muuta kuin odottaa. Se on hyvä tilaisuus siivota vanteita ja pakkausmateriaaleja pois lattialta. Kaikki ei aina mene odotusten mukaisesti ja koneita tai koneiden osia menee rikki. Se kuuluu asiaan ja siitä ei pidä hermostua”, Henna sanoo.

Oppia kesien aikana on kertynyt paljon. Seuraavaksi Hennaa kiinnostaisi nähdä jokin toinen osa metsäteollisuuden tuotantoprosessista.

”Olen oppinut työskentelemään muiden ihmisten kanssa, myös miesvaltaisessa työympäristössä. Olen oppinut ennakointia, suunnitelmallisuutta ja tarkkuutta tuotteen ulkonäön suhteen. Laajemmin ajateltuna tiedän nyt minkälainen organisaatio laitoksessa tai tehtaassa on.”

Valmistuttuaan Hennalla on valmiudet työskennellä työnjohtotehtävissä.

”Tavoitteena olisi ehkä seuraavaksi siirtyä puunjalostuksen vaiheesta toiseen, ehkä mennä töihin sellutehtaalle? Kyllä nyt tuntuu ainakin, että metsäala on minun alani”, Henna miettii.

Kiinnostaako sinuakin kesätyöpaikka UPM:llä?

Tutustu avoimiin paikkoihin täällä: http://www.upm.fi/kesa
Seuraa myös kesätyösivuamme UPM kesä: https://www.facebook.com/upmkesa

 

Saara Töyssy

Related Stories