Partiolaiset perustavat uusia metsäalan yrityksiä Roihu 2016 -leirillä

27.7.2016
Partiolaiset perustavat uusia metsäalan yrityksiä Roihu 2016 -leirillä

Millaisia tuotteita puusta voi tehdä, ja kenelle niitä kannattaisi myydä? Nuoret leiriläiset hautovat uusia bisnesideoita ja perustavat metsäalan yrityksiä Suomen suurimman nuorisotapahtuman, Roihu 2016 ‑partioleirin Metsälaaksossa.

Roihu-partioleirin Metsälaaksossa käy kuhina, sahatavaraa kannetaan joka suuntaan ja vasaroiden nakutus kaikuu metsässä. Kymmenet nuoret vartiot ovat saaneet tehtäväkseen perustaa kuvitteellisen metsäalan yrityksen ja kehittää puupohjaisia tuotteita UPM:n tarjoamista materiaaleista.

Metsälaakson yritykset käyttävät UPM:n toimittamaa sahatavaraa. UPM on toimittanut Roihulle myös rakennusmateriaaleja, piirustuspaperia ja puupohjaista UPM BioVerno -dieselpolttoainetta leirin tavaralogistiikan käyttöön.
Metsälaakson yritykset käyttävät UPM:n toimittamaa sahatavaraa. UPM on toimittanut Roihulle myös rakennusmateriaaleja, piirustuspaperia ja puupohjaista UPM BioVerno -dieselpolttoainetta leirin tavaralogistiikan käyttöön.

Aiemmin tänään jokainen ryhmä on suunnitellut tuotteen, joka ratkaisee jonkin olemassa olevan ongelman. He ovat rekisteröineet yrityksensä ja hakeneet tuotteelleen patenttia. Nyt monet firmat ovat jo saaneet prototyyppinsä valmiiksi. Kohta on aika esitellä yritysten tuotteet, sillä metsäalan messut ovat alkamassa. Ekosti Viihtyisä eli EkVi on jo valmis.

“Meidän tuotteemme on mukava mökki- tai leiripakkaus, johon kuuluu kestävä puusta, kankaasta ja köydestä tehty keinu sekä viihdyttävä mölkkypeli. Käytämme vain ekologisia materiaaleja ja inspiroidumme metsästä”, kertoo toimitusjohtaja Milja Veetilä.

Tytöistä koostuva ryhmä on pitänyt etenkin yrityksen perustamisesta ja tuotesuunnittelusta.

“Meillä ei ole ollut mitään suurempia ongelmia yrityksen perustamisessa. Meillä oli mahtavia ideoita aamulla, mutta ajanpuute oli haaste, joten täytyi tyytyä näihin kahteen tuotteeseen”, Veetilä sanoo.

Ekosti Viihtyisä ylpeänä esittää: puusta ja kankaasta tehty keinu sekä perinteinen mölkkysetti.
Ekosti Viihtyisä ylpeänä esittää: puusta ja kankaasta tehty keinu sekä perinteinen mölkkysetti.

Entä heidän naapurinsa? Toinen tyttöpartio on rakentanut hauskannäköisen ja kätevän pienen puuhyllykön, joka muistuttaa kaksikerroksista miniriippumattoa.

“Yrityksemme nimi on Oy Puupala Oy. Ihmiset eivät usein löydä tavaroitaan laatikoiden pohjalta, ja halusimme ratkaista ongelman tällä säilytystelineellä. Se on helppo tehdä ja näyttää kivalta. Tavarat löytyvät helposti, kertoo Siiri Kaislo.

“Metsäalan yrityksen perustaminen oli mukavaa. Meillä kaikilla on omat vahvuutemme, joten oli helppoa päättää, kuka tekee mitäkin. Yrityksen perustaminen oikeassa elämässä aikuisena voisi olla kiinnostavaa. Miksei!”

Vastuullisia start-upeja

Yli 17 000 leiriläistä nauttii kesälomistaan ja oppii uusia asioita Roihussa, joka järjestetään Evon metsissä, Hämeenlinnan lähettyvillä.

UPM:n ja Suomen Partiolaisten viime vuonna alkanut laaja yhteistyö näkyy leirillä monella tavalla. Yhteisenä tavoitteena on nuorten metsäsuhteen syventäminen. Heitä kannustetaan näkemään metsä monipuolisena hyvinvoinnin lähteenä. Metsälaaksossa nuoret oppivat puuraaka-aineen vastuullista käyttöä sekä yrityksen pyörittämisen perusasioita.

Oppi menee hienosti perille. Hiukan kauempana nuori poikaryhmä esittelee leiriläisille suunnattua puutuoliaan, ja messukävijät vaikuttavat kiinnostuneilta.

“Valmistimme kokoontaitettavan yksijalkaisen tuolin. Se on tarkoitus asettaa elävän puun runkoa vasten, ja sitä varten tuolin istuinosassa on pyöreä lovi. Tuolissa pysyy hyvin paikallaan, vaikka siinä on vain yksi jalka”, luettelee Metso Companyn tuore toimitusjohtaja Eemil Koskinen.

“Onpa hieno”, nuori messukävijä kommentoi, kun toinen testaa tuolia.

Toimitusjohtaja Eemil Koskinen Metso Companysta näyttää, kuinka Roihun hienoin yksijalkainen retkituoli toimii.
Toimitusjohtaja Eemil Koskinen Metso Companysta näyttää, kuinka Roihun hienoin yksijalkainen retkituoli toimii.

”Tämä on tietysti vasta prototyyppi, mutta meillä on kehitteillä eri kokoisia malleja. Kun käymme metsässä, haluaisimme itsekin istua tällaisella tuolilla. Ja voihan sen päälle laittaa vaikka retkikeittimenkin! Käytämme suomalaista puuta ja työvoimaa, ja kangasmateriaali on kierrätetty”, kertoo talouspäällikkö Mikael Europaeus.

Partiolaiset vaikuttavat hyvin aktiivisilta ja monet melko bisnesorientoituneilta. Metsälaakson mestari Riikka Lumme on innoissaan nuorten energiasta ja asenteista.

”Täällä on ollut tänään erittäin hyvä ja luova ilmapiiri. Meillä on nyt ensimmäistä kertaa Metsälaaksossa ohjelmassa metsäalan yritysten perustaminen. Kävin kiertelemässä messuja ja olin todella positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka mielikuvituksellisia tuotteita nuoret ovat tänään keksineet. Todella hieno juttu!”

UPM:n ja Suomen Partiolaisten yhteistyö on osa UPM:n “Biofore Share and Care” -ohjelmaa. Ohjelma keskittyy hankkeisiin, jotka ovat merkityksellisiä yhtiön liiketoiminnan ja vastuullisuustavoitteiden kannalta. Painopistealueet ovat Lukeminen & oppiminen, Paikallinen sitoutuminen, Vastuullinen veden käyttö ja Bioinnovaatioiden vauhdittaminen.

Lue lisää Roihusta täällä »

Saara Pakarinen

Related Stories