Artikkeli | 09/06/2016 11:53:00 | 4 min Lukuaika

Painotuotteiden viisi megatrendiä

Painetulla medialla on tulevaisuus, uskoo johtavan eurooppalaisen mikrotrendien ja avainteknologioiden analysointiyritys TRENDONEn perustaja ja toimitusjohtaja Nils Müller. Müllerin lanseeraama "Print+" viittaa tapoihin, joilla paperi ja painotuotteet voivat luoda unohtumattomia kokemuksia kuluttajille ja täydentää digitaalisia tuotteita innovatiivisin keinoin.

 

Müller on vakuuttunut siitä, ettei paperi ole kuolemassa sukupuuttoon. Tutkimuksessaan The Five Megatrends in Print Müller listaa esimerkkejä innovaatioista, joilla valmistajat pyrkivät herättämään kuluttajien ja asiakkaiden huomion.

Puhuvat kirjat, älykkäät pakkaukset ja laitteiden tunnistamista helpottavaa NFC-tekniikkaa (Near Field Communication) tukevat käyntikortit ovat mielenkiintoisia esimerkkejä siitä, miten paperi- ja painotuotteiden markkinat ovat muuttuneet viime vuosina ja tarjoavat uusia mahdollisuuksia mediarajat ylittäville kampanjoille. Lisäksi paperin käyttö on nykyään hyvin resurssitehokasta, sillä yritykset kuten UPM varmistavat, että niiden paperituotteiden elinkaari on kokonaan kestävän kehityksen periaatteiden mukainen.

Müller näkee UPM:ssä ja muissa paperintuottajissa paljon potentiaalia ja kehottaa yrityksiä pysymään avoimina uusille trendeille etsiessään uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

”Paperintuottajien, painotalojen, kustantajien ja mainostajien kannattaisi puhua enemmän keskenään. Monet yhtiöt eivät välttämättä tunne asiakkaiden toiveita eivätkä tiedä, mitä innovaatioita on jo kehitetty”, hän sanoo. ”Uudet toiminnallisuudet ja viimeistelyt takaavat ainutlaatuisen kokemuksen ja vahvan markkina-aseman.”

MEGATRENDI 1: Huomiotalous

Ihmisillä on rajallinen kyky vastaanottaa ja käsitellä tietoa. Uudenlaiset ärsykkeet ylittävät huomiokynnyksen ja nousevat kuluttajien tietoisuuteen. Tämä on yksi syy siihen, miksi valmistajat mainostavat digitaalisia tuotteitaan usein painetuilla mainoksilla tai kuvastoilla.

Yksi mielenkiintoinen esimerkki on müncheniläisen Serviceplan-mainostoimiston puhuva valokuvakirja. Kirjassa on hyvin pienet kaiuttimet, joita ei juuri erota sivun pinnasta. Kun sivuja käännetään, kirja kertoo tarinaa kuvien lisäksi myös ääneen. Perinteinen paperin ulkonäkö ja tuntu säilyy, mutta yllättävä ominaisuus tekee tuotteesta kiinnostavan. Äänen lisäksi paperituotteisiin voidaan yhdistää esimerkiksi valotehosteita, videoita tai virtuaalitodellisuutta.

MEGATRENDI 2: Konvergenssi

Painettu ja digitaalinen media nivoutuvat toisiinsa tiiviimmin, ja ”saumaton media” eli saman sisällön saatavuus eri laitteilla, kuten älypuhelimilla, tableteilla, pelikonsoleilla ja televisioilla, jatkaa laajenemistaan myös tulevaisuudessa.

Ruotsalainen teknologiayhtiö Ericsson kehittää parhaillaan älykästä paperia, jota voidaan käyttää elintarvikepakkauksissa. Kun paperia kosketetaan älypuhelimella, se lähettää laitteeseen pilven kautta esimerkiksi aineosaluettelon ja ravintoarvot. Konsepti muistuttaa toimintaperiaatteeltaan NFC-käyntikortteja, joiden sisältämään mikrosiruun tallennetut yhteystiedot on helppo siirtää suoraan mihin tahansa älypuhelimeen.

MEGATRENDI 3: Virtualisoituminen

Virtuaalilasit vievät käyttäjänsä toiseen maailmaan, jossa he voivat tutkia uusia kaupunkeja, pelata pelejä tai vaikkapa lentää. Jotkut yhtiöt hyödyntävät tätä teknologiaa jo nyt toiminnassaan – esimerkiksi Volvo tarjoaa asiakkailleen virtuaalisia koeajoja. Pahviset lasit taitellaan ensin oikean muotoisiksi, minkä jälkeen niihin asetetaan älypuhelin. Kun puhelimeen tallennettu video käynnistetään, pahvilasit näyttävät sen kolmiulotteisena. Toinen esimerkki virtualisoitumisesta on 3D-paperitulostus, jonka tekniikka muistuttaa tavallista mustesuihkutulostusta. Tekniikalla saadaan aikaan ällistyttäviä tuloksia, sillä paperi pystyy toistamaan ainutlaatuisesti miljoonia eri värisävyjä.

MEGATRENDI 4: Outernet

Virtuaalisen maailman lisäksi myös todellisessa maailmassa ihmiset ja esineet ovat tiiviimmin yhteydessä toisiinsa. Internetistä tulee normaali osa ympäristöä, ja tavalliset käyttöesineet alkavat kommunikoida sen kautta. Esimerkiksi e-kirjan lukulaite voi päätellä käyttäjänsä sijainnin GPS:n avulla ja muokata tekstiä sen mukaan – hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi matkaoppaissa. Jo nyt on julkaistu e-kirjoja, joiden tarina muuttuu sen mukaan, missä niitä luetaan.

MEGATRENDI 5: Älylaitteet

Applen henkilökohtaisen Siri-avustajan jälkeen älypuhelimelle puhumisesta on tullut tuttu näky. Tulevaisuudessa tekoäly ja pilvipohjaiset varastojärjestelmät löytävät tiensä myös pahvipakkauksiin, ja puhuvista kirjoista voi tulla jokapäiväinen näky.

Kuva: TRENDONE

 

Anita Wälz

Behind the scenes: Asiakkaat ja työn kehittäminen ovat myynnin suola ja pippuri
Artikkeli | 04/16/2024 09:00:58 | 3 min

Behind the scenes: Asiakkaat ja työn kehittäminen ovat myynnin suola ja pippuri

Lue lisää
Uunituoretta designia
Artikkeli | 01/31/2024 13:21:09 | 4 min

Uunituoretta designia

Lue lisää
Suomalaista kiertotaloutta – puusta dieseliä ja hajuvettä
Blogi | 05/10/2017 07:41:00 | 4 min

Suomalaista kiertotaloutta – puusta dieseliä ja hajuvettä

Lue lisää