Artikkeli | 10/03/2016 06:26:00 | 3 min Lukuaika

Oppisopimuksen kautta vakituiseen työhön

Gerbaw Byman ja Miro Huuskonen aloittivat UPM:llä oppisopimuskoulutuksen kaksi ja puoli vuotta sitten. Kumpikin sai opiskelun jälkeen vakituisen työpaikan. Nyt Gerbaw työskentelee Kymin paperitehtaalla ja Miro Kaukaan sellutehtaalla.

 

Kun Kouvolassa asuva Gerbaw Byman aloitti UPM:n Tulevaisuuden ammattilainen -oppisopimuskoulutuksessa maaliskuussa 2014, hän oli jo ehtinyt hankkia kone- ja metallialan perustutkinnon ja työskennellä muun muassa mekaanisen puuteollisuuden parissa. Elämänmuutosta kaivannut nuorimies on nyt tyytyväinen siihen, että hän haki kaksivuotiseen oppisopimuskoulutukseen.

– Koulutus koostui pitkälti työharjoittelusta paikan päällä. Teoriapuolesta oli hyvä aloittaa, mutta tekemällä oppii parhaiten. Selkeästi paras sisältö koulutuksessa oli se, että pääsimme tehtaalle moniin eri paikkoihin katsomaan, miten asiat tapahtuvat käytännössä. Kokonaiskuva hahmottui hyvin.

biofore-oppisopimus-gerbaw-890x501

Gerbaw Byman

Gerbaw sai heti opintojen jälkeen määräaikaisen työpaikan paperitehtaalta, ja viiden kuukauden kuluttua hänet vakinaistettiin tuotannon jälkikäsittelyyn. Työ arkkisalin käynninturvaajana on ollut vaihtelevaa, joskus vaativaakin.

– Käynninturvaaja tuuraa aina sitä henkilöä, joka on poissa. Ajomies eli käyttäjä hoitaa konetta, joka leikkaa paperia. Valmistaja taas varmistaa, että on tarvikkeita. Tässä pitää hallita monta eri työtehtävää, myös pakkaajan ja järjestelijän homma. Leikkuritkaan eivät ole samanlaisia keskenään, Gerbaw kertoo.

Hyvä perehdytys opiskeluvaiheessa ja tehtaan työilmapiiri saavat Gerbaw’lta kiitosta.

– Työympäristö on tosi mukava, kaikki tulevat toistensa kanssa hyvin toimeen ja hommat hoituvat. Tänne on aina kiva tulla töihin. Jos on aktiivinen ja haluaa kouluttautua lisää, siihenkin on hyvät edellytykset.

”Hyvä tapa oppia työ”

Lappeenrantalainen Miro Huuskonen suoritti paperiteollisuuden ammattitutkinnon Kaukaan tehtaalla. Hänellä ei ollut aiempaa kokemusta sellutehtaasta, joten prosessi oli ennestään tuntematon.

Koska Miro oli opiskellut ammattikoulussa sähköautomaatioalaa, hän suuntautui myös UPM:n opinnoissa kunnossapitoon ja sähköautomaatioon. Nyt hän toimii sellutehtaan automaatiolaitosmiehenä.

– Kunnossapidon tavoitteena on, että saadaan tuotanto pyörimään keskeytyksettä. Olen työpäivien aikana paljon ulkona, ja olosuhteet vaihtuvat kuumasta kylmään ja korkeista paikoista tunneleihin. Joskus teen työtäni puruisissa paikoissa. Ja esimerkiksi jäteveden käsittelyn yhteydessä täytyy käyttää hengityssuojaimia.

Miro on viihtynyt itsenäisessä työssään hyvin. Normipäivä alkaa vikailmoitusten tarkistuksella. Jos vikoja on löytynyt edellisessä vuorossa, ne korjataan. Jos tuotanto pyörii moitteettomasti, Miro hoitaa kiireettömämpiä kunnossapitoprojekteja. Asennustyöt ja vianetsiminen ovat mieluisimpia hommia.

– Oppisopimus oli ehdottomasti hyvä tapa oppia tämä työ. Pelkästään koulun penkillä ei voi oppia kaikkea. Kirjasta ei voi ikinä hahmottaa niin hyvin kuin käytännössä, miltä mikäkin kone näyttää ja mitä se tekee.

Haku uuteen Tulevaisuuden ammattilainen -koulutusohjelmaan on käynnistynyt.

Lue lisää osoitteessa www.upm.fi/oppisopimus.

 

Saara Pakarinen

Behind the scenes: Asiakkaat ja työn kehittäminen ovat myynnin suola ja pippuri
Artikkeli | 04/16/2024 09:00:58 | 3 min

Behind the scenes: Asiakkaat ja työn kehittäminen ovat myynnin suola ja pippuri

Lue lisää
Oppimishaluisesta talousosaajasta kehittyi ihmisten johtaja
Artikkeli | 10/12/2016 12:27:00 | 5 min

Oppimishaluisesta talousosaajasta kehittyi ihmisten johtaja

Lue lisää
Inspiraation lähteenä haastavat talousanalyysin kiemurat
Artikkeli | 11/10/2016 06:23:00 | 4 min

Inspiraation lähteenä haastavat talousanalyysin kiemurat

Lue lisää