Korkealaatuinen komposiitti uudistaa terassit

25.8.2015
High-quality composite modernising decks

Puuta ja kiveä muistuttavat UPM ProFi -terassilaudat laajentavat pihasuunnittelijoiden ja maisema-arkkitehtien työkalupakkia.

Kilpailijat pyyhkivät hikeä otsaltaan, mutta pian kuuden tunnin urakka on takanapäin ja tuomaristo antaa pisteet. Kuka loihtii tänä vuonna kauneimman pienoispuutarhan aitoineen ja terasseineen?

Hampurissa kesäkuussa pidetty Landschaftsgärtner-Cup Nord 2015 -kilpailu kokosi yhteen 21 pihasuunnittelijaopiskelijoiden joukkuetta. Hampurilainen maisema-arkkitehti Irina Dechow oli yksi kilpailutyön suunnittelijoista. Terassin materiaaliksi oli valittu UPM ProFi Deck -paperimuovikomposiitti laajasta UPM ProFi Design Deck -valikoimasta.

”UPM ProFi-tuotteiden värit ovat kiinnostavia, ja hopeanvihreä sopi hyvin kokonaisuuteen”, Dechow kertoo.

Kilpailutilanne vaati osallistujilta nopeutta ja tarkkuutta; laudat oli sahattava millilleen oikean mittaisiksi. Dechow laati kilpailijoille UPM:n ohjeiden pohjalta lyhyen asennusohjeistuksen.

”Kun idean ymmärsi, työ sujui hyvin”, Dechow sanoo.­

Monien vaihtoehtojen UPM ProFi

Irina Dechow kuuli tarrajätteestä valmistetusta biokomposiitista Steffen Heuer Garten- und Landschaftsbau -puutarhaliikkeeltä, joka on käyttänyt materiaalia monissa kohteissa. UPM ProFi -tuotteet ovat vakuuttaneet Hampurin liepeillä sijaitsevan yrityksen niin perusteellisesti, että se aikoo kouluttautua UPM:n sertifioiduksi asentajaksi.

”UPM ProFi on innovatiivinen materiaali, joka soveltuu hyvin yksilöllisiin ratkaisuihin”, perustelee rakennusmestari Eric Ottens.

Tuoteperheen värivalikoima on laaja, ja tuotteita voi käyttää sekä terasseissa että aidoissa.

”Runsaat lisävarusteet ja erityyppiset alusrakenteet tekevät UPM ProFi -komposiittiterassista monipuolisen”, Ottens sanoo.

UPM ProFi -terassijärjestelmä erottuu markkinoilla olevista tuotteista monin tavoin. Se tarjoaa kilpailijoista poiketen myös vaaleita värisävyjä sekä ylivoimaisen tahrankestävyyden. Komposiitti kestää kovia iskuja ja siinä on pitävä pinta sekä märkänä että kuivana. Materiaalin pinta on suljettu, eikä se puun tavoin ime kosteutta sisäänsä. Lisäksi UPM ProFi -tuotteet voidaan asentaa ilman kallistusta.

Komposiitti syntyy tarrajätteestä

UPM ProFi -tuoteperhe on valmistettu yli 50-prosenttisesti tarralaminaattijätteestä, jolla ei ollut aiemmin teollista käyttöä. Yksi neliömetri UPM ProFi Deck -lautaa sisältää 10 kiloa tarralaminaattijätettä.

UPM Raflatacin tuotannosta syntyvä jäte haluttiin kaatopaikkojen sijaan kierrätykseen. Tuotekehityksen myötä syntyi biokomposiitti, joka on kerännyt design-palkintoja ympäri maailmaa.

Tunnetut arkkitehdit, muun muassa japanilainen Shigeru Ban ja suomalainen Teemu Kurkela, ovat käyttäneet sitä ennakkoluulottomasti töissään.

Selluloosakuiduista ja korkealaatuisista muovipolymeereistä valmistettu komposiitti ei sisällä ligniiniä, joten terassi tai aita ei haalistu auringonvalossa kuten puu. Materiaali ei sisällä PVC:tä tai myrkkyjä, ja sen voin kierrättää.

Kestävän kehityksen mukaan valmistetut tuotteet ovat Saksassa korkeassa kurssissa.

”Moni miettii, mitä esimerkiksi pullojen etiketeille voisi tehdä”, sanoo Irina Dechow.

Sekä valmistaja että kuluttaja hyötyvät etikettien ja tarrojen kierrätyksestä.

”Kierrätysmateriaalien korkea osuus on hyvä myyntiargumentti”, vahvistaa Eric Ottens.

Kierrätys ja kierrätettävyys lienee yksi syy, miksi juuri UPM ProFi -tuotteet valittiin pohjoissaksalaisen pihasuunnittelukilpailun materiaaliksi. Tärkeintä oli kuitenkin se, miltä terassi kilpailun loputtua näytti. Hyvältä, totta kai. Hikeä ei vuodatettu turhaan.

VINKKI

Suunnittele oma unelmaterassisi komposiittilaudoista. UPM ProFi Deck Planner -ohjelma laskee, paljonko materiaalia tarvitset. Asennusvideon opastuksella asennus sujuu helposti ja hauskasti. Molemmat löydät osoitteesta www.upmprofi.

Helen Partti

Related Stories