Jyrkkä oppimiskäyrä ja tanssia kiinalaisten isoäitien kanssa

23.10.2015

Oululainen prosessiteknologian opiskelija Tiia Muhonen näki Bioforce-harjoitteluohjelman täydellisenä tilaisuutena uppoutua kiinalaiseen kulttuuriin oman alan harjoittelun ohessa. Muhonen sai opintonsa Oulun yliopistossa päätökseen juuri ennen harjoittelun alkua.

Uusi tutkinto taskussaan, Muhonen oli valmis soveltamaan tietojaan ja taitojaan UPM Asian tutkimus- ja kehityskeskuksessa Changshussa Kiinassa. Hän työskenteli tiimissä, joka kehittää ligniinipohjaisia tuotteita.

“Olisi todella hienoa nähdä tuote, jonka kehittämisessä olin mukana, myöhemmin markkinoilla. Kesä Changshussa oli kokonaisuudessaan erittäin opettavainen. Niin massa- ja paperiteknologian opintojeni, laboratoriotyöskentelyn kuin kiinnostukseni Kiinan kulttuuriin kannalta. Olin myös kiinnostunut näkemään Biofore-konseptin tositoimissa”,  Tiia kertoo.

UPM:n harjoitteluohjelma ei ollut Muhosen ensimmäinen kokemus Kiinasta. Hän oli ollut maassa opiskeluvaihdossa vuonna 2012 ja työskennellyt myöhemmin vielä kuuden kuukauden jakson Finpron toimistolla Shanghaissa.

“Suosittelen opettelemaan ainakin kielen alkeet ennen Kiinaan muuttoa. Ihmiset ovat siellä kylläkin hyvin ystävällisiä ja auttavat varmasti, oli kielitaito mikä hyvänsä.”

Opintoja, töitä, tanssia ja nokosia

Harjoittelunsa ajan Tiia Muhonen asui Changshun tehtaan työntekijöiden majoitustiloissa. UPM tarjosi lounaan tehtaan ruokalassa ja illallista Tiia söi joko samassa ruokalassa tai asunnolla yhdessä tehtaan kiinalaisten harjoittelijoiden kanssa.

“UPM:llä ei ollut vahvaa hierarkian tunnetta, kuten monissa muissa yrityksissä Kiinassa. Kaikki juttelivat toisilleen ja tulivat hyvin toimeen keskenään. Koko kesän aikana en oppinut kiinalaisten työntekijöiden tapaa syödä lounas todella nopeasti ja käyttää loppuaika lounastauosta nukkumiseen!”

Tiia Muhonen
Tiia piti harjoittelunsa aikana englannin kielikoulua työkavereilleen ja silloin tällöin myös työkavereiden lapsille.

Vapaa-ajallaan Tiia matkusteli lähellä oleviin kaupunkeihin. Yksi huono puoli maassa on – edistysaskelista huolimatta, ilma on edelleen melko saastunutta.

“Kiinassa ollessani minua ei huvittanut lenkkeillä ulkona. Koska mahdollisuuksia liikuntaan oli melko vähän, osallistuin perinteisen kiinalaisen tanssin kurssille. Kaikki muut osallistujat olivat minua huomattavasti vanhempia, eivätkä osanneet sanaakaan englantia. Siksi opinkin kurssilla paljon kieltä. Suosittelen kaikkia tarttumaan tilaisuuteen tehdä töitä ulkomailla. Vähintään sitä oppii tuntemaan itsensä paremmin”, Muhonen sanoo.

Tänä syksynä Tiia aloitti kauppatieteen opinnot Vaasan yliopistossa.

“Taloustieteellisen osaamisen yhdistäminen diplomi-insinöörin koulutukseen ja kiinan kielen ja kiinalaisen kulttuurin tuntemukseen tarjoaa varmasti mielenkiintoisia työtilaisuuksia tulevaisuudessa. Myös Biofore-konseptin parissa voisin kuvitella työskenteleväni”, Tiia Muhonen sanoo.

Tutustu Bioforce-harjoitteluohjelmaan täällä.

Saara Töyssy

Related Stories