Hevosseikkailuja selluteollisuuden näköalapaikalla Pietarsaaressa

22.12.2015

20-vuotias Christina Alexander opiskelee toista vuotta kemian bio- ja materiaalitekniikkaa Aalto-yliopistossa Helsingissä. Kesätyö kuitulinjan käynninvarmistajan sijaisena UPM:n Pietarsaaren sellutehtaalla oli Christinan ensimmäinen useamman kuukauden mittainen työjakso – sekä museo-oppaan että puhelinmyyjän pestit ovat olleet lyhempiä. Reippaan työnteon lisäksi aikaa jäi kesällä myös kotimaanmatkailulle ja omille tutkimusretkille Pietarsaaressa.

Muutto Helsingistä Pietarsaareen kesän ajaksi ei ollut Christinalle suuri haaste. Kotipaikkakuntaa oli tullut vaihdettua jo 16-vuotiaana lukion alkaessa Sodankylästä Rovaniemelle, ja uudelleen yliopisto-opintojen perässä Helsinkiin.

”Minusta on kivaa lähteä kesätöihin toiselle paikkakunnalle. Pietarsaari on mukava pieni kaupunki ja ihmiset siellä olivat hyvin avuliaita. Asunnon vuokraaminen kävi helposti. Parasta oli se, että pääsi tekemään oikeita töitä. Töihin oli aina kiva mennä, mutta myös opintoihin oli syksyllä entistä enemmän motivaatiota”, kertoo Christina.

Käynninvarmistajan tehtävä on valvoa, että sellutehtaan käynti on sujuvaa. Kuitulinjojen käynninvarmistaja valvoo valkaisua ja pesua sekä sellun keittoa. Christinan työtehtäviin kuului myös yleisiä kunnossapitoon liittyviä tehtäviä, kuten tavaroiden siirtelyä trukilla ja paikkojen siistimistä.

Työ on kolmivuorotyötä, jossa ollaan ensin kaksi päivää aamuvuorossa, sitten kaksi iltavuorossa ja seuraavat kaksi yövuorossa. Yövuorojen jälkeen työntekijöillä on aina neljä vapaapäivää.

”Vuorot olivat kannaltani käteviä, sillä pystyin matkustamaan junalla neljässä päivässä Pietarsaaresta sekä kotipaikkakunnalleni Sodankylään että kavereiden luokse Helsinkiin. Yövuoron jälkeen menin suoraan junaan ja nukuin koko matkan. Töistä lähdettyään työasioita ei tarvinnut ajatella”, Christina kertoo.

Ihmiset tekevät työpaikan

Tehtaalla työskennellään tyypillisesti samassa vuoroporukassa koko kesän ajan. Ihmiset ehtivät siis tulla tutuiksi. Christinan vakioporukassa oli neljä vakityöntekijää ja kaksi kesätyöntekijää.

”Kokeneempi kesätyöntekijä perehdytti minut tehtäviini heti kesän alussa. Tehtävät olivat melko rutiininomaisia ja jatkuivat samoina koko kesän. Vuorojen aikana minulla oli myös luppoaikaa, käytin sen hyväkseni ja kiersin tehdasta työntekijöiden kanssa tutustuen sen muihin toimintoihin. Työpisteelläni ei ollut myöskään melua, joten pystyimme juttelemaan vuorojen aikana”, kertoo Christina.

Christina-Alexander
Christina Alexander

Tasaisen työnkulun katkaisivat silloin tällöin yllättävät tapahtumat, kuten raivokas kesämyrsky ja lähelle iskeneet salamat, jotka pysäyttivät kerran koko tehtaan tuotannon.

Alan miesvaltaisuus ei vaivannut Christinaa kesän aikana. Ilmapiiri oli jopa yllättävän myönteinen.

”Sopeuduin työporukkaan tosi hyvin. Kun työkaverit kuulivat, että harrastan ratsastusta, he esittelivät minulle yhden tallin. Kävin ratsastamassa nuorta ravuria koko kesän ajan. Viihdyn hyvin myös itsekseni ja vietin aikaa pyöräillen ja lukien kirjoja.”

Kemiasta kiinnostunut Christina valitsi opiskelualansa sen tarjoamien monipuolisten mahdollisuuksien vuoksi. Seuraavina kesinä häntä kiinnostaa esimerkiksi työskentely jossakin toisessa prosessissa metsäteollisuudessa.

”Meidän linjalta voi päätyä niin moneen paikkaan töihin. Viime kesän perusteella voisin kuvitella, että metsäteollisuus on minun alani.”

Millaisin eväin kannattaa alkavaan kesätyönhakuun varustautua?

“Ainakin haku kannattaa aloittaa ajoissa ja hakea todella moneen paikkaan. Viime vuonna näpytin hakemuksia monta iltaa putkeen. Pienemmille paikkakunnille on helpompi päästä ja se on minusta myös paljon mielenkiintoisempaa, joten kannattaa hakea niitä paikkoja”, Christina vinkkaa.

 

Kiinnostaako sinuakin kesätyöpaikka UPM:llä?

Tutustu avoimiin paikkoihin.

Seuraa myös kesätyösivuamme UPM kesä.

Saara Töyssy

Related Stories