Ensimmäinen matka puhtaalla uusiutuvalla dieselillä

Ville Vauhkonen
Ville Vauhkonen
Technical Product Specialist, UPM Biofuels
11.10.2016

Tutkijan ja elämää ihmettelevän tuoteasiantuntijaan päiviin on mahtunut monenlaista parin viime vuoden aikana. Ensimmäisestä matkasta 100-prosenttisella uusiutuvalla UPM BioVerno -dieselillä on tullut jaettu kokemus.

Kevät 2015. Ensimmäisenä ihmisenä maailmassa saan kunnian käynnistää laboratoriossa ajoneuvon, jonka tankissa on 100-prosenttista UPM:n uusiutuvaa dieseliä. Kukaan ei ollut sitä kokenut aiemmin, joten tunne oli upea. Ei sitä joka päivä tehdä historiaa. Aika omalaatuisen polun olin kulkenut elämässä, jotta olin päätynyt kuljettajan penkille juuri tuohon autoon. Ainutlaatuista.

Syksy 2015. Kaadan testiauton tankkiin puhdasta BioVerno-dieseliä jerrykannusta kotimme autokatoksessa. Kun auto on tankattu, käyn hakemassa sisältä kaikki kolme lastani ja istuudumme testiautoon. Käännyn kuljettajan paikalta kertomaan lapsille, että nyt teemme yhdessä sellaisen ajelureissun, jota kukaan muu ihminen ei ole vielä tehnyt. Toteamus herättää kummastusta ja selitän, että ajamme ensimmäisenä maailmassa UPM Lappeenrannan biojalostamolla mäntyöljystä tehdyllä dieselillä. Lähdemme matkaan ja hymy on herkässä – onpa hienoa jakaa tämän erityinen hetki lasteni kanssa.

Syksy 2016. Helsingin ja Keravan väliä ajavalla bussilinjalla on käytetty lokakuusta 2015 lähtien erilaisia UPM BioVerno –dieselin seoksia. Olin mukana, kun bussi ensimmäistä kertaa kulki 20 prosenttisella BioVerno-seoksella.

Syyskuun alussa 2016 Keravan bussin polttoaine vaihdettiin 100-prosenttiseen UPM BioVernoon. Jokainen noissa linja-autoissa kulkenut matkustaja on saanut kokea asian, jonka aiemmin ovat kokeneet vain Vauhkoset. He ovat matkustaneet suomalaisella puhtaalla mäntyöljystä valmistetulla dieselillä – ja tulleet osaksi biopolttoaineiden historiaa ja Suomen tulevaisuutta.

Melkoinen matkakertomus. Ja matka jatkuu.

Related Stories