Artikkeli | 07/26/2017 10:17:00 | 4 min Lukuaika

Uudelleenmetsitys elvyttää Jaguari-joen vesistön Brasiliassa

Kaksi vuosisataa tehokasta maanviljelyä on vaarantanut Jaguariúnan vesistön ekosysteemin São Paulossa. Rantavyöhykkeen tuhotun metsän takia Jaguari-joki on virrannut likaisena. Tervehdyttääkseen rantametsän ja joen UPM Raflatac Brasilia osallistuu kaksivuotiseen uudelleenmetsitysprojektiin yhdessä kunnan ja kuuden eri organisaation kanssa.

Jaguariúna, pikkukaupunki São Paulon osavaltiossa Brasiliassa, sijaitsee Brasilian rannikkosademetsän alueella. Kyseisessä metsässä elää joka kahdeskymmenes planeettamme selkärankainen ja noin 20 000 kasvilajia, mikä tekee siitä yhden maailman tärkeimmistä metsistä. Valitettavasti Brasilian rannikkometsä kuuluu maan uhatuimpiin ekosysteemeihin. Myös Jaguariúnan ympäristö on kärsinyt.

“Jaguariúna on ollut maatalousaluetta yli kahdensadan vuoden ajan. Ikävä kyllä maanviljelijöillä ei ollut riittävästi tietoa ja heidän toimensa tuhosivat rantametsän Jaguari-joen ympärillä”, kertoo UPM Raflatac Brasilian toimitusjohtaja Mauricio Médici.

Elvyttääkseen alueen lähteet ja metsän, kaupunki aloitti Jaguariúnan vesistöohjelman yhteistyössä paikkakunnalla toimivien yritysten kanssa. UPM Raflatac Brasilia halusi osallistua ohjelman uudelleenmetsitysprojektiin, sillä sen pääkonttori sijaitsee Jaguariúnassa ja kaupungissa sijaitsee myös yhtiön Etelä-Amerikan-terminaali.

”Projektin päätavoitteet ovat paikallisen metsän ja Jaguari-joen elvytys. Haluamme parantaa kaupunkimme ympäristön tilaa”, Mauricio kertoo.

Tavoitteena rantavyöhykepuskuri

Uudelleenmetsitysprojekti alkoi syyskuussa 2016 ja se jatkuu syyskuuhun 2018 asti. Projektissa rakennetaan puskuroiva rantavyöhyke. Se suojelee jokea, josta saadaan 95 prosenttia läheisen kaupungin käyttämästä vedestä. Puskurivyöhyke parantaa veden laatua estämällä ympäristöä kuormittavien aineiden pääsyn jokeen tai virtaan.

Jotta joki saataisiin jälleen puhtaaksi, yhteistyökumppanit ovat istuttaneet alueelle 2 000 alkuperäispuulajien taimea, rakentaneet suojaavia aitoja ja tehneet jatkuvia kunnossapitotöitä.

Kumppanit töissä istutuspäivänäKumppanit töissä istutuspäivänä

Kumppanit töissä istutuspäivänä.

Ennen puiden istuttamista alue siivottiin, ja maaperä muokattiin ja lannoitettiin. Muurahaistorjunnalla pyrittiin estämään mahdolliset kasvituhot. Maaperän olosuhteiden takia 400 taimea jouduttiin istuttamaan uudelleen. Sen jälkeen kaikki on mennyt hienosti ja kunnossapito on jatkunut muurahaistorjunnan, lannoituksen, alueen siivouksen ja teknisen raportoinnin muodossa.

Jaguari-joki Kaupunki saa 95 prosenttia käyttövedestään Jaguari-joesta.

Monien toimijoiden yhteinen ponnistus

Uudelleenmetsitysprojekti on yhdistänyt monia eri organisaatioita. Yksi niistä on EMBRAPA, maanlaajuinen valtion ylläpitämä järjestö, joka huolehtii Brasilian ympäristöasioista.

“Yhteistyöprojekti UPM Raflatacin kanssa on erittäin kiinnostava, koska siihen liittyy 2000 taimen istuttamista, mikä on erittäin tärkeää sekä metsän elvyttämiselle että paikallisyhteisön osallistumiselle. Projekti luo yhteisöllistä ympäristötietoisuutta”, sanoo EMBRAPA:n tutkija Maria Lúcia Zuccari.

Jaguariúnan vesistöohjelma

Jaguariúnan vesistöohjelma on luonut, kehittänyt ja ottanut käyttöön mallin, joka elvyttää ja suojelee lähteitä. Mallia voivat hyödyntää myös muut kaupungit ja alueet. UPM Raflatac vahvistaa ohjelmaa toimilla, jotka ratkaisevat vedenkäytön ongelmia. Yksi toimista on uudelleenmetsitys.

Jaguariúnan kaupungin maatalous- ja ympäristöosaston johtaja Rafaela Rossi pitää tämän tyyppisiä kumppanuuksia erittäin tärkeinä.

“Jaguariúnan vesistöä ei olisi enää olemassa ilman niitä. Kaikki ovat tarttuneet toimeen yhteisen hyvän vuoksi: kansalaiset, organisaatiot, kaupunki ja UPM Raflatac.”

 

Lue lisää

Jaguari-joen uudelleenmetsitysprojektista (artikkeli englanniksi)

UPM:n Biofore Share and Care -ohjelmasta

Jaguari-joen uudelleenmetsitysprojekti on osa UPM:n Biofore Share and Care -ohjelmaa. Ohjelma keskittyy projekteihin, jotka ovat merkityksellisiä UPM:n liiketoiminnan ja vastuullisuustavoitteiden kannalta. Ohjelman painopistealueet ovat Lukeminen & oppiminen, Paikallinen sitoutuminen, Vastuullinen vedenkäyttö sekä Bioinnovaatioiden vauhdittaminen.

 

Saara Pakarinen

Ohuemmat etiketit ovat askel tulevaisuuteen
Artikkeli | 09/24/2015 09:51:00 | 4 min

Ohuemmat etiketit ovat askel tulevaisuuteen

Lue lisää
Icehearts luo vakaan tukiverkoston, josta ponnistaa liikunnallisia oman elämänsä mestareita
Artikkeli | 11/18/2016 08:03:00 | 5 min

Icehearts luo vakaan tukiverkoston, josta ponnistaa liikunnallisia oman elämänsä mestareita

Lue lisää
Elinkaariarviointi viinipullon ympäristövaikutuksista
Artikkeli | 02/17/2017 12:07:00 | 2 min

Elinkaariarviointi viinipullon ympäristövaikutuksista

Lue lisää