Tuotteiden jäljitettävyys parantaa potilasturvaa

12.4.2018
Traceability makes medical supplies safer

Tarraetiketit ovat tiiviisti mukana sairaaloiden ja terveysasemien potilas- ja laboratoriotyön arjessa, monessa muodossa ja käyttötarkoituksessa, kaikkialla maailmassa.

Etikettien avulla välitetään elintärkeää tietoa ja varmistetaan, että kaikki potilaan hoidossa käytettävät tuotteet ja välineet ovat jäljitettävissä terveydenhuoltojärjestelmän läpi. Etikettejä kuluu valtava määrä jo pelkästään laboratoriotesteissä käytettävissä koeputkissa. Potilasturvallisuuden vuoksi etiketeiltä myös vaaditaan paljon – niiden täytyy toimia äärimmäisen luotettavasti ja olla ominaisuuksiltaan monipuolisia.

Viime vuoden maaliskuussa voimaan astuneiden EU-säännösten mukaan jokaisen lääkinnällisen laitteen on oltava jäljitettävissä. Lääkinnällisiin välineisiin kuuluu laaja kirjo sairaanhoidon välineistöä lonkkaproteeseista ja injektiokyniin.

Kun jokainen yksittäinen tuote voidaan jäljittää, tieto mahdollisista valmistusvirheistä, puutteista ja parannusehdotuksista kulkeutuu nopeasti takaisin valmistajalle ja muille tuotteen käyttäjille, koko EU:ssa. Yksilöllisen jäljitettävyyden avulla tuotteiden valmistajat saavat nopeammin palautetta mahdollisista vioista ja pystyvät reagoimaan palautteeseen, kehittämään tuotetta eteenpäin ja tuomaan markkinoille yhä parempia ratkaisuja, yhä nopeammalla tahdilla.

”UPM Raflatacin syksyllä 2017 markkinoille tuomat uudet tarratuotteet on suunniteltu lääkinnällisten välineiden ja niiden pakkauksien etiketöintiin ja ne täyttävät uudet yksilöllisen jäljitettävyyden vaatimukset. Etiketit voidaan kiinnittää suoraan lääkinnälliseen laitteeseen tai sitä suojaavaan sterilointipakkaukseen. Niitä voidaan käyttää myös muun muassa verenluovutuksessa käytettäviin veripusseihin”, kertoo lääketeollisuuden tuotteista UPM Raflatacissa vastaava Markku Pietarinen.

Työkalu lääkeväärennöksiä vastaan

Etiketeillä taistellaan myös lääkeväärennöksiä vastaan. Väärennetyt lääkkeet eivät ainoastaan jätä hoitamatta sairautta, vaan voivat sisältää suorastaan vaarallisia ainesosia. Uuden EU-lääkeväärennösdirektiivin mukaan jokaiseen reseptilääkepakkaukseen tulee lisätä mahdollisen peukaloinnin paljastava mekanismi. Sen avulla voidaan tunnistaa, onko pakkausta avattu laittomasti jakeluketjussa. Lääkepakkausta ei voi avata rikkomatta turvasinettitarraa, mikä vaikeuttaa lääkeväärennösten päätymistä kuluttajille.

”Toimme ensimmäisenä markkinoille tuotteet, jotka auttavat lääketehtaita täyttämään uuden EU-direktiivin vaatimukset”, kertoo Pietarinen.

Terveydenhuolto korkeine vaatimustasoineen on tyypillinen tarraetikettien tuotekehityksen haastaja. ”Käytettävien etikettien on kestettävä varastointia, kemikaalikäsittelyjä ja terveydenhuoltoalan muita, hyvin vaativia käyttöolosuhteita. Ala on etiketöintiratkaisuillemme selvä kasvualue. Raflatacin tuotekehitys perustuu uusiin loppukäyttäjä- ja asiakastarpeisiin, joihin pyritään vastaamaan tehokkaasti”, Markku Pietarinen kertoo.

Lue lisää:

Biopohjaiset materiaalit sopivat terveydenhuoltoon

Vanish ™ on yksi UPM Raflatacin uusimmista innovaatioista

EU-säädös lääkinnällisten välineiden jäljitettävyydestä

EU-säädös lääkeväärennösten ehkäisemisestä (PDF)

Nikhil Naraynan Sivadas

Related Stories