Oma lehti blogeille

6.7.2017

Vakituiset ja satunnaiset bloggaajat kilpailevat netissä lukijoista. Suomalainen Kotiblogit-lehti tarjoaa bloggaajille yllättävän vaihtoehdon. Se julkaisee blogeja printissä.

Suomalainen kustantaja Eeva Ek on jo pitkään tuntenut vetoa blogeja kohtaan. Hänellä oli kuitenkin yksi ongelma. ”Suomessa on yli 100 000 blogia. On mahdoton saada käsitystä siitä, missä mennään. Tajusin, että blogeissa on helmiä, mutta minulla ei ole aikaa seurata niitä työpäivän jälkeen”, Ek kertoo.

Kun Ek alkoi muutama vuosi sitten julkaista puutarhalehti Terassia, hän sai runsaasti yhteydenottoja bloggaajilta. Ekin kiinnostus blogeja kohtaan syveni. Sitten hän sai oivalluksen: hän perustaisi lehden ja keräisi siihen parhaat blogit.

Suosio yllätti

Kustantajan tiimi valitsi lehteen eri aihepiirejä. Tavoitteena oli tarjota rikassisältöinen blogikattaus etupäässä työssäkäyville naisille, joilta ei liikene aikaa loputtomiin verkkosurffailuihin. Lehden suosio yllätti tekijänsä, jopa niin perusteellisesti, että Ek julkaisi yhden bloginumeron yksinomaan miehille. Vuonna 2017 Kotiblogit ilmestyy viisi kertaa.

Lehden toimintaperiaate on yksinkertainen: toimitus seuloo verkosta erityyppisiä laadukkaita blogeja, ottaa yhteyttä bloggaajiin ja kysyy, haluaisivatko he esitellä bloginsa printissä. Raha ei yhteistyössä liiku, vaan bloggaajat antavat tekstinsä ja kuvansa veloituksetta lehden käyttöön.

Ruoan äärellä

Helsinkiläinen Alexander Trivedi esiintyi Kotiblogeissa keväällä piknikistä kertovalla kirjoituksellaan. Hän on ammatiltaan kokki ja bloggaa ruoasta. Aitoa arkiruokaa -blogi tarjoaa reseptejä ajankohtaisista aiheista.

Blogeissaan Trivedi on oma itsensä. ”Jos työuralla haluaa saada jotain aikaiseksi, on oltava aktiivinen ja mainostettava itseään. Blogi on elävä cv, johon voi ottaa myös kuvia”, Trivedi pohtii. Hän jakaa blogin tekemisen naisystävänsä kanssa. Trivedi tekee ruoat ja kirjoittaa reseptit, mutta kuvat pariskunta ottaa yhdessä. Kuvissa tärkeää on aitous; parivaljakko ei muokkaa kuvia yhtä paljon kuin aikakauslehdissä on tapana.

Ruokabloggaajalle verkon ja printin ero näkyy muun muassa siinä, että verkossa esitettyihin kysymyksiin ja kommentteihin on mahdollista vastata nopeasti, mutta printtilehdessä ei. ”Aihe on mietittävä printtiin huolellisemmin ja ohjeiden on oltava selkeitä”, Trivedi sanoo. Printtikokemus oli Trivedistä ”lämmittävä”.

Matkakertomuksia ja lifestyleä

Matkailuun keskittyvä, Mika Väistö kirjoittama Lähtöportti-blogi ja Maarit Veromaan lifestyle-blogi Sopusointuja ovat niin ikään ilmestyneet Kotiblogien sivuilla. Molemmat ovat bloganneet puolentoista vuoden ajan.

Väistö yhdistää blogissaan asiantuntevasti asiatietoa omiin kokemuksiinsa. ” Olisi tärkeää kirjoittaa tuoreista kokemuksista, mutta jos niitä ei ole, valitsen jotain vanhemmista reissuistani”, Väistö kertoo. Lähikohteista – Suomesta ja Ruotsista – raportoivat kirjoitukset keräävät aina runsaasti lukijoita.

Väistö on toiminut copywriterina ja tuntee lehdentekemisen prosessit. Oman jutun saaminen printtijulkaisuun oli mukava kokemus. Lehti oli taitettu hyvin ja lopputulos miellytti. ” Yleisesti blogit henkilöityvät kirjoittajaan enemmän kuin lehtijutut. Omissa blogeissani persoonani tulee esiin rivien välistä”, Väistö sanoo. ”Arvostan printtiä paljon ja luen paria matkailulehteä paperisena. Tykkään lukea pidempiä juttuja painettuina”, Väistö kertoo.

Maarit Veromaa kirjoittaa päiväkirjamaista blogia, jossa aiheet vaihtelevat aikuisen naisen tyylistä matkustamiseen ja sisustamiseen. Veromaan blogit ovat ilmestyneet Kotiblogeissa jo kahdesti. ”Mietin, että printtimedioilla on eri lukijat kuin sosiaalisen median lukijoilla. Lehti on todennäköisesti lisännyt kävijämääriä sivuillani. Tammikuussa 2017 käyntejä oli 100 000, maaliskuun lopussa kävijöitä oli 50 000 enemmän”, Veromaa kertoo.

Veromaa kirjoittaa verkkoon jutustelevaan sävyyn, mutta printtiä varten hän pani päähänsä ”toimittajahatun”. ”Nettiin voi kuka tahansa kirjoittaa mitä tahansa, mutta printtiin ei kaikkea kelpuuteta. Kun minua pyydettiin, ajattelin, että vau, nyt juttuni on kelpuutettu lehteen. Printissä pitää olla tarkempi, ja olinkin paljon kriittisempi.”, Veromaa sanoo. ”Printin merkitys on suurempi kuin verkon. Printti lisää mielestäni uskottavuutta.”

Lue lisää:

Ylellisyys on aina muodissa

Miten kuluttajatrendien top 10 auttaa meitä ennustamaan muutoksia?

Helen Partti

Related Stories