Kirjoihin uppoutujat

23.4.2018

Maanantai-iltana Hampurissa sijaitsevan kirjakaupan sivuhuone täyttyy kuuntelijoista. Kirjakauppias Stephanie Krawehl on valinnut kaksi romaania, jotka hän esittelee tänään yleisölleen.

Krawehlin liike Lesesaal sijaitsee Eimsbüttelin kaupunginosassa, joka kuhisee pieniä kivijalkakauppoja. Kirjakaupassa jokainen saa henkilökohtaista palvelua. Lesesaal muistuttaa viihtyisää olohuonetta; kirjavat kirjanselät ja kauniisti esille asetetut kannet vetävät magneetin tavoin puoleensa. Iltatilaisuuden aiheena on Ranskan kirjallisuus ja sen tuoreet saksannokset.

Krawehl esittelee yleisölle Dany Laferrièren romaanin Die Kunst, einen Schwarzen zu lieben ohne zu ermüden sekä Dominique Paravelin romaanin Die Schönheit des Kreisverkehrs. Molemmat ovat yleisölle uusia tuttavuuksia. Saksalainen kauppias tekee tyypillistä työtään: johdattelee asiakkaansa tarkoin harkituin valinnoin uutuusteosten äärelle.

Saksassa asuu noin 82 miljoonaa ihmistä. Vuonna 2015 maassa ilmestyi lähes 90 000 uutuuskirjaa ja ala teki liikevaihtoa runsaat yhdeksän miljardia euroa. Sopivan uutuuskirjan valitseminen valtavasta kirjamäärästä olisi monelle lukijalle ylivoimainen tehtävä ilman kirjakauppiaiden vinkkauksia.

Ranskalaisten romaanien lisäksi paikallaolijat keskustelevat painetun kirjan ja e-kirjan välisistä eroista. Ja niitähän löytyy.

”Painetun kirjan sivuja voi käännellä hitaasti, e-kirjan kanssa ei synny samaa tunnetta. Sekä painettu että e-kirja ovat kuin kukkia, mutta e-kirja on kuin kukka ilman tuoksua”, sanoo lukupiiriin saapunut Zouhair Mahmoud.

Kirjahylly on kodin sydän

Lukupiiriläiset keskustelevat siitä, millaisia kodit olisivat, jos niissä ei olisi lainkaan kirjoja. Mielikuva tuntuu oudolta, sillä jokaisen kirjakauppaan saapuneen kodista löytyy henkilökohtainen kirjasto.

Painetut kirjat luovat viihtyisyyttä ja kodikkuutta, ne kertovat omistajansa mausta ja maailmankuvasta. Kirjan lukeminen voi tarjota pakokeinon arjesta ja aherruksesta. Monelle kirjat merkitsevät lomaa, koska silloin on vihdoin aikaa lukemiselle, varsinkin kaunokirjallisuudelle. Kirjaan on ihana uppoutua, aivan kuten lapsena.

Lapselle kodin kirjahylly voi olla varsinainen aarreaitta – yllätyksiä täynnä. Lapsuuden lukukokemuksilla on erityinen paikka monen lukijan sydämessä. Wolfgang Gierensin lukuharrastuneisuuteen kodin kirjoilla on ollut suuri merkitys. Hän tutustui alkajaisiksi hienoihin kuvateoksiin, koska visuaalisuus ja kuvat tekivät häneen suuren vaikutuksen. Vasta myöhemmin hän siirtyi tekstien pariin.
”Ennen kirja oli statussymboli, mutta nyt kirjan asema on muuttunut. Joillekin kirja on muotonsa vuoksi silti yhä äärimmäisen tärkeä. Moni nuori haluaa ostaa ehdottomasti vain painetun kirjan, ja sen paikka on kirjahyllyssä”, Gierens sanoo.

Parasta painetussa kirjassa on tuoksu

Keskustelun aihe siirtyy kirjaelämyksiin. Yksi kirjallisuusharrastaja mainitsee vahvimmaksi lukukokemuksekseen Alexandre Dumas’n Monte-Criston kreivin. Toinen muistaa kahlanneensa suurella vaivalla läpi Johann Wolfgang von Goethen Vaaliheimolaisia-romaanin. Kolmannelle juolahtaa mieleen, että hän on lukenut nuorena koko Franz Kafkan tuotannon.
Kirjahyllyn tutut kirjat muodostavat turvallisen, kotoisan olon. Ei haittaa, vaikka sivut irtoilevat paljosta lukemisesta ja kirjat ovat täynnä koirankorvia.
Lesesaalissa lukijat saavat kuulla lukunäytteitä illan ranskalaisista romaaneista. Ensimmäiseen on vangittu Remington-kirjoituskoneen äänekäs naputus, toiseen autolla huristelu keskellä ranskalaista maaseutua.

Tänä vuonna moni saksalainen on rikastuttanut kirjahyllyään tuoreilla ranskalaisesta kirjallisuudesta käännetyillä saksannoksilla. Joidenkin hyllyyn ilmestyvät nyt myös Laferrièren ja Paravelin romaanit.

Innovatiivinen työ palkitaan

Hampurilaisen Lesesaal-kirjakaupan näyteikkunassa on kaksi pientä tarraa: Deutscher Buchhandlungspreis 2015 ja 2016.

Kyse on palkinnosta, joka myönnetään yksityisille, alle miljoonan euron liikevaihtoa tekeville kirjakauppiaille erinomaisesta työstä.

”Palkinto lisää tunnettuutta kirja-alalla. Kauppias otetaan vakavasti ja hän saa muun muassa kutsuja kirjallisuustilaisuuksiin”, sanoo palkittu kirjakauppias Stephanie Krawehl.
Krawehl järjestää säännöllisiä tilaisuuksia, on aktiivinen Hampurin kirjallisessa elämässä ja edistää kirjallisuuden asemaa kouluissa ja lastentarhoissa.

Saksassa on noin 6 000 kirjakauppaa. Yksityiset, pienet kirjakaupat ovat monella paikkakunnalla näkyvä osa kaupunkikuvaa. Kirjakauppiaille suunnattu palkinto korostaa kauppiaiden merkitystä kirjallisuuden elinvoimaisuuden ylläpitäjinä. Saksan kulttuuriministeriön myöntämä palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015.

Lue lisää:

Lukutaito avartaa maailmaaUPM tukee pakolaislasten lukemista Saksassa

Helen Partti

Related Stories