UPM:n Joroisten taimitarhalla kasvatetaan myös hämeenkylmänkukkia

30.9.2016
UPM:n Joroisten taimitarhalla kasvatetaan myös hämeenkylmänkukkia

Syyskuun 2016 puolivälissä noudettiin Joroisten taimitarhalta hämeenkylmänkukan (Pulsatilla patens) taimia, jotka istutettiin Hämeenlinnan Ahvenistolle. Hämeenkylmänkukka on erittäin uhanalainen ja rauhoitettu Kanta-Hämeen maakuntakasvi. Kylmänkukan pelastusoperaatiossa ovat mukana Metsähallituksen luontopalvelut, UPM ja Hämeenlinnan kaupunki.

Hämeenkylmänkukka on keväisin upeasti kukkiva harjujen kaunokainen, jota tavataan Suomessa vain harvoilla alueilla Hämeessä. Se vaatii avointa elinympäristöä, missä sammalkerros on ohut. Niinpä laji on taantunut suuresti luontaisten metsäpalojen ja metsälaidunnuksen loputtua. Paksu sammalkerros estää tehokkaasti siementen itämisen ja nuoren verson kasvun.

Metsähallituksen koordinoimassa Paahde-LIFE-hankkeessa hoidetaan kylmänkukan esiintymiä seitsemällä suojelualueella. Hoitokohteilla poistetaan varjostavaa puustoa ja rikotaan maanpintaa. Uutena toimenpiteenä kokeillaan myös maastosta kerättyjen siementen kasvatusta taimitarhalla ja parin kuukauden ikäisten taimien istutusta takaisin hoitokohteille. Tällä tavoin pyritään turvaamaan siementen itäminen ja nuorten kasvien menestyminen.

Uraauurtavaa kokeilua varten on ELY-keskuksen luvalla kerätty luonnossa kasvavien kylmänkukkien siemeniä, ja kasvatettu niitä UPM:n Joroisten taimitarhan kasvihuoneessa istutuskokoisiksi.

UPM Biofore

Related Stories