Turvallisesti puunkorjuutyömaalle

18.10.2016
Safe visits at harvesting sitesmaalle

Motokuski kiittää, kun soitat hänelle ja kerrot liikkuvasi alueella. Puhelinnumeron löydät korjuutyömaan reunalla olevasta kyltistä. Pue päällesi huomioliivi, se tekee sinusta näkyvän. Näin motokuski osaa tarkkailla ympäristöä ja pysäyttää koneen, kun havaitsee sinut.

Pohjanmaalaisen Metsäkoneet Valtoahon Jukka Valtoaho tapaa vierailijoita joka työmaalla kerran tai pari, kesällä useammin. Talvella on ymmärrettävästi hiljaisempaa.

”Useimmiten vierailija on metsänomistaja, joka haluaa seurata hakkuun edistymistä tai keskustella joistain yksityiskohdista kuten säästettävistä kohteista tai muista huomioitavista asioista. Naapuritilan omistajakin saattaa joskus piipahtaa, ja kesällä ja syksyllä työmaan läheisyyteen saattaa ilmestyä marjastajia tai sienestäjiä”, Jukka kertoo.

Vierailijat ovat työmaalle tervetulleita

”Homma on enimmäkseen yksinäistä puurtamista. Metsänomistajan kanssa keskusteltaessa selviää usein myös asioita, joita ei muuten tulisi huomattua. Toiveet ja odotukset selviävät parhaiten, kun niistä puhutaan kasvokkain.”

”Metsänomistaja on kulkenut tilallaan vuosikausia ja tuntee sen joka kolkan. Minä olen alueella yleensä ensimmäistä kertaa.”

”Mielelläni kerron työstäni myös muille kulkijoille.”

Ilmoita tulostasi ennakkoon

Erityisesti koneenkuljettaja arvostaa sitä, että ilmoitat tulostasi ennakkoon ja puet päälleen kirkkaan väriset vaatteet.

”Huomioliivi on hyvä valinta”, Jukka painottaa

”Arviolta vain noin puolet vierailijoista ilmoittaa tulostaan ennakkoon. Siihen pitäisi saada selkeää parannusta. Kännykkänumeroni löytyy metsätien varresta hakkuutyömaakyltistä. Soitto varmistaa, että osaan seurata tulijan saapumista ja sammuttaa koneen sopivasti, jotta lähestyminen on turvallista.”

”Huomioliivien käyttö on yleistynyt, mikä on hyvä asia. Moni marjastajakin käyttää nykyisin huomioliivejä, jotka osuvat silmäkulmaan helposti. Työtä tehdessä keskityn kaadettaviin puihin ja koneen laitteisiin.”

Odota turvallisen matkan päässä, kunnes kone on pysähtynyt

Koneen käydessä pysy vähintään 90 metrin etäisyydellä koneesta. Lähemmäs voit mennä vasta, kun koneen moottori on pysähtynyt, koura lepää maassa ja kuljettaja on avannut kopin oven. Jotta kuljettaja huomaa sinut, voit kiinnittää hänen huomiotaan selkein käsimerkein.

”Kaadettavat puut ovat monta kymmentä metriä pitkiä ja voivat kaatuessaan kaataa myös kaatolinjalla kasvavia muita puita, mikä voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa dominoefektin.”

”Myös puita karsittaessa ja sahattaessa niiden latvat ulottuvat pitkälle. Hakkuutyömaata ja konetta lähestyvän pitää osata ottaa tämä huomioon, jotta ei vahingossa jää kaatuvan puun alle.”

Toinen kuolemanvaaran aiheuttava riski on ketjuluoti eli jos sahaketju menee poikki sahan ollessa käynnissä. Tällaisessa tilanteessa ketjun kappaleet lentävät ympäristöön arvaamattomalla voimalla. Tämä on onneksi harvinaista, mutta mahdollista. Palat voivat lävistää moton suojapellin, renkaan tai koneen vahvistetun ikkunan. Pahimmillaan ketjuluoti on hengenvaarallinen.

”Itsellenikin on sattunut tällainen tilanne. Onneksi ketjuluoti ei osunut moton ikkunaan, mutta konepeltiin tuli kunnon lommo”, Jukka kertoo.

Motokuski välttää mahdollisen ketjuluodin osumisen motoon valitsemalla sahauslinjan niin, että sahan laippa ei osoita konetta.

Älä kiipeä pinon päälle

Puupino tien varressa voi houkutella kiipeämään sen päälle ihailemaan maisemia. Älä kuitenkaan koskaan tee niin. Tuoreet puut ovat liukkaita ja voivat lähteä pyörimään helposti. Päälle vyöryvä puupino on hengenvaarallinen.

Turvallisesti hakkuutyömaalle

  • Ilmoita tulostasi koneenkuljettajalle. Puhelinnumeron löydät työmaan reunalla olevasta kyltistä.
  • Käytä heijastavaa huomioliiviä. Se päällä erotut paremmin sateisessa, syyshämärässä metsässäkin
  • Pidä turvaetäisyyttä hakkuukoneeseen 90 metriä, metsätraktoriin ja puutavara-autoon 20 metriä.
  • Käytä suojakypärää, jos vaarana on päähän kohdistuva isku.
  • Älä kiipeä puupinon päälle.

Katso video

 

UPM Biofore

Related Stories