Saha laulaa ja taimikko kasvaa

10.5.2014
Taimikonhoitaja Jukka Hapulahti varmistaa työllään, että Uudellamaalla sijaitsevan Hiiskulan tilan kuusentaimet saavat tarpeeksi elintilaa, aurinkoa ja vettä.

Taimikonhoitaja Jukka Hapulahti varmistaa työllään, että Uudellamaalla sijaitsevan Hiiskulan tilan kuusentaimet saavat tarpeeksi elintilaa, aurinkoa ja vettä.

Pörriäiset kaahailevat alkukesän lämmössä. Metsä tuoksuu vastapuhjenneille kukille ja meheville kuusenkerkille.

Niistä ei tosin metsuri pääse työtä tehdessään nauttimaan, sillä turvavarusteet, kypärä, kuulosuojaimet ja raivaussahan pärinä sulkevat ympäristön tehokkaasti. UPM Silvestan metsuri Jukka Hapulahdella soi kuulokkeissa useimmiten Radio Suomi. Pitkän linjan metsurin ei tarvitse enää työn rutiineja miettiä. Hommat tulevat tehdyiksi kuin itsestään.

”Sen tämä työ tekee, että kotiin mennessä ei kaipaa ääntä. Hiljaisuutta vain ja suihkun.”

Hapulahti riisuu raivaussahan valjaat yltään ja istahtaa tienpenkalle tauolle.

”Aamupuuron voimilla pärjää aika pitkälle päivään. Pullollinen mehua ja banaani auttavat jaksamaan ainakin tämän leimikonpläntin loppuun.”

Palanpainikkeeksi Hapulahti kaataa vielä termospullosta kupillisen kahvia. Metsurin lisäksi tauolla tankataan raivaussaha. Siinä samalla on hyvä teroitella sahan terää.

”Vähän tuosta kannattaa viilalla sipaista. Kun tarpeeksi usein teroittaa vähän, ei pääse saha koskaan tylsäksi
asti vaan pysyy aina hyvänä.”

Työ tekijäänsä on opettanut. Hapulahdella ei ole metsäalan peruskoulutusta, mutta työnantaja on kouluttanut miestä vuosien varrella paljon, merkittävimpänä metsämestarin erikoisammattitutkinto.

”Työhistoriani alkoi vuonna 1979, kun menin metsuriksi Kytäjän Kartanoon Hyvinkäälle. Tilipussit tuotiin vielä silloin metsään, niin sanotusti kannolle. Vaikka työnantajan nimi on vuosien saatossa muuttunut, työsuhteeni on jatkunut jo 35 vuotta.”

 

Lotta Vaija

Related Stories