Puukentän voimatekijät

18.3.2017
Puukentän voimatekijät

Vankka osaaminen ja tehokas kalusto varmistavat sellutehtaan katkeamattoman puunsyötön.

Tammikuisena pakkasaamuna UPM:n Kymin sellutehtaan puukentällä riittää kiirettä. Kuitupuut puretaan junanvaunuista ja puutavara-autoista suoraan tehtaan kahdelle kuorimolinjalle tai kenttävarastoon varastopinoihin. Kuorimoissa rungot kuoritaan ennen niiden haketusta.

Puukentällä käsiteltävä puumäärä on huima. Suomen suurimpiin sellutehtaisiin kuuluva laitos käyttää tuhansia kuutioita puuta vuorokaudessa. Puun varastokierto on optimoitava niin, etteivät puut seiso turhaan kentällä vaan päätyvät suoraan tuotantoon.

Vuoden 2015 marraskuusta alkaen kuorimoiden puunsyötöstä on huolehtinut uusi tulokas, jota on vaikea olla huomaamatta. Kirkkaankeltainen Liebherr-merkkinen nosturi siirtää kourallaan kuitupuunipun ajoneuvosta kuorimoon.

”Nosturi on rakennettu mittatilaustyönä, ja se on Suomen, ellei peräti koko Euroopan suurin Liebherrin toimittama sähkökäyttöinen puunkäsittelykone”, kertoo yrittäjä Petri Joutjärvi nosturin omistavasta Joutjärvi & Joutjärvi Ky:stä.

Nippujen käsittely 12 metrin korkeudessa sijaitsevasta ohjaamosta vaatii kuljettajalta paitsi tarkkaa syvyysnäköä, myös vankkaa osaamista. Ennen koneen tyyppikoulutusta koneen kuljettajat ovat käyneet täydentämässä omaa osaamistaan myös satamanosturikoulutuksessa. Suuren puunkäsittelykoneen käyttöönotto on sujunut pääosin mutkattomasti.

”Oppimisvaiheessa ollaan vielä”, Petri Joutjärvi toteaa. ”Suunnittelemme yhdessä UPM:n sekä VR:n kanssa esimerkiksi juna ja autokuormien purkutoimintaa. Jatkossa toiminta vain tehostuu entisestään.

Puukentän toiminnan avaintekijät

  1. Turvallisuus. Alueella on monta eri toimijaa, ja turvallisuus on aina etusijalla.
  2. Henkilöstö. Nostureita ja muita puunkäsittelylaitteita käyttävät osaavat, erikoiskoulutetut työntekijät.
  3. Yhteistyö. Toimintaa suunnitellaan päivittäin yhdessä eri toimijoiden kanssa.
  4. Katkeamaton logistinen ketju. Kalustoa käytetään optimaalisesti ja puuvirta tehtaalle yritetään pitää mahdollisimman tasaisena.

Kuva: Junnu Lusa

Thomas Freundlich

Related Stories