Puu siirtyy metsästä tehtaalle

12.3.2014

Pielavetinen Saku Simpanen tekee kuljetusyrittäjänä luotettavaa ja varmaa työtä, joka on tärkeä lenkki UPM:n puuhuollossa .

Saku Simpanen ohjaa puutavararekkansa kohti välivarastoa. Ketterästi nosturin ohjaamoon, kuormaa sitovat automaattipankot auki napin painalluksella ja kouralla käsiksi kuormaan. Valtavan kokoiset kuusitukit siirtyvät haparoimatta kuusikon reunaan pinoon.

”Kyydissä on sorvitukkia Pelloksen vaneritehtaalle. Kuorma puretaan välivarastoon ja kesän tultua tukit uitetaan Ristiinaan. Kuljetamme puita hakkuukohteilta suoraan tehtaille, juna- ja uittoterminaaleihin ja välivarastoihin.”

Saku Simpanen on kasvanut puun kuljetukseen isänsä mukana. Seppo Simpanen aloitti vuonna 1968 puun ajon UPM:n edeltäjälle Tehdaspuulle. Saku hyppäsi kuljettajaksi suoraan peruskoulusta. Vuodesta 2006 lähtien toisen polven perheyritys on ollut Sakun ja hänen vaimonsa Jaana-Riitan omistuksessa. Yhteistyö UPM:n kanssa on jatkunut avainyrittäjänä.

Kuljetus S. Simpanen Oy liikuttaa vuodessa noin 300 000 mottia puuta. Simpanen on kouluttanut nuoria osaajia kuljettajiksi.

”Isäni opetti, että työ kannattaa opetella tekemään kunnolla, jolloin sen tekee jatkossakin rutiinina hyvin. Kun työn osaa, se on helppoa ja työtä voi tehdä itseensä luottaen. Uusi, toimiva ja siisti kalusto sekä hyvä työilmapiiri ovat tärkeitä, jotta me kaikki viihdymme töissä”, Simpanen kertoo.

Simpanen on rohkeasti kehittänyt toimintaansa nykypäivän haasteisiin. Investointi uuteen 76 tonnin puutavarayhdistelmään oli jo valmiina mitta- ja painosäädösten muuttuessa. Uuden auton rekisterinumerona komeilee UPM-1.

”Otetaan haasteet vastaan positiivisin ja avoimin mielin ja pysytään kehityksen kärjessä. Uudessa autossa kulkee reilut 50 tonnia puuta.”

”Toimimme kiinteässä yhteistyössä UPM:n ja muiden avainyrittäjien, etenkin samalla alueella toimivien metsäkoneyrittäjien, kanssa. Pyrkimyksenä on mahdollisimman tehokas ja teiden kantavuudet huomioiva puunkuljetus”, Simpanen tiivistää.

Yrityksen pyörittämiseen kuuluu paljon suunnittelua, paperityötä ja palavereja. Sakun mielestä parasta on kuitenkin puun ajaminen metsästä. Jaana-Riitta puolestaan viihtyy toimistotöissä. Puunkuljetus on osa Simpasen perheen elämää, eivätkä alakoulua käyvät tytöt arkaile hypätä tukkirekan kyytiin metsäkeikalle.

”Aamuvuorossa työpäivä alkaa neljän viiden välillä ja ajossa olen 10–12 tuntia iltavuorolaisen lähtöön saakka. Illalla tehdään ajosuunnitelmia ja hoidetaan juoksevia asioita. Perhe on tottunut siihen, että isällä puhelin soi työasioissa myöhäänkin illalla”, Simpanen naurahtaa.

”Metsät merkitsevät meidän perheellemme leivän tuojaa ja mahdollistavat asumisen maaseudulla järven rannalla. Tärkeää on myös olla osana toimivassa metsäketjussa, joka tuo työtä ja toimeentuloa maaseudulle. On hienoa, että täällä metsät kasvavat ja puuta jatkojalostetaan lähellä.”

Simpaset on palkittu Savon vuoden nuorina yrittäjinä ja myös UPM:n avainyrittäjinä.

”Onhan siitä hyvä mieli, että meitä pidetään luotettavana ja varmana toimijana”, myhäilee Saku Simpanen.

Päivi Mäki

Related Stories