Metsätyö on muutakin kuin puunkaatoa

16.3.2017
Metsätyö on muutakin kuin puunkaatoa

Tomi Yli-Anttilalle UPM:n tilauksen vastuullinen hoitaminen korjuusta kuljetukseen on kunnia-asia.

Satakuntalaisessa metsässä on kaunis talvipäivä ja lumi pehmentää kulkua. Sää on mitä parhain metsätöille.

“Routaiseen maahan tulee töistä vain vähän painaumia eikä pakkastakaan ole niin paljon, että puu katkoisi kaatuessaan muiden puiden oksistoa”, kertoo Tomi Yli-Anttila, jonka yritys on tehnyt UPM:n kanssa tiivistä yhteistyötä jo lähes vuosikymmenen ajan.

Ammattitaitoa ja kokemusta vaaditaan yhä enemmän myös metsätyökoneiden kuljettajilta, joiden on tunnettava metsätyyppien erityispiirteet.

“Jos korjuuohjeista pitää poiketa, ratkaistaan jokainen tilanne harkitusti ja tarvittaessa yhteistyössä UPM:n kanssa. Mitään ei tehdä metsässä fiilispohjalta.”

Metsän hyvinvoinnista huolehditaan muun muassa jättämällä kasvupaikkatyyppien tarpeiden mukaisesti korjuupaikoille säästöpuuta tai siemenpuuta.

“Ulospäin näkyvät usein vain kaadetut puut. Mutta kyllä täällä paljon muutakin tehdään. Metsän on pystyttävä uudistumaan ja voitava hyvin myös korjuutöiden jälkeen.”

Yli-Anttila puhuu vastuusta osana ammattiylpeyttä. Yrittäjä tuntee vastuunsa niin metsänomistajan kuin tilaajankin suuntaan.

“Meidän täytyy kerätä se määrä puuta, josta on sovittu – ei myöskään liikaa. Laadunvalvonnan täytyy pelata niin, että esimerkiksi raakkitukkia ei päädy kuormaan kolmea prosenttia enempää. Metsänomistajan toiveita kuunnellaan ja työ tehdään tiukasti metsälaki ja sertifikaatit huomioiden”, sanoo Yli-Anttila.

Yli-Anttilan yritys kuuluu niihin UPM:n kumppaniyrityksiin, jotka tarjoavat metsätöiden lisäksi myös kuljetuspalvelun. Tieverkon tuntemus ja mahdollisten tievaurioiden jälkikunnostustyöt ovat vastuullisen logistiikan lähtökohtia. Lähipuuta kulkee etenkin Seikun sahalle sekä Rauman paperitehtaalle.

Vastuullisuudesta UPM on Yli-Anttilan yrityksen myös palkinnut. Vuoden 2016 Laatupalkinto käytetään henkilökunnan kouluttamiseen.

“Mikäs sen parempi tapa pitää yllä työn korkeaa laatua. Kyllä tällainen palkinto minun mieltäni kovasti lämmittää.”

Katso myös video:

Jaska Poikonen

Related Stories