Artikkeli | 12/05/2016 07:42:00 | 4 min Lukuaika

Uuden opetteleminen ja mukavuusalueelta poistuminen kannattaa

Essi Buri

Aalto-yliopistossa biotuote- ja prosessitekniikkaa opiskeleva Santeri Levanto on kerryttänyt työkokemusta paperiteollisuudesta jo kolmen kesän ajalta. Kaksi viimeisintä kesää Santeri työskenteli UPM:n paperitehtaalla Raumalla. Kesämestarin tehtävät pitivät Santerin sopivan kiireisenä, ja töiden lomassa paperin valmistusprosessi tuli kokonaisuudessaan tutuksi.

Ensimmäisen UPM-kesänsä Santeri Levanto työskenteli UPM:n Rauman-tehtaan jälkikäsittelyssä pituusleikkurilla. Pääkaupunkiseudulta kotoisin olevalle Santerille päätös hakea kesätöitä Raumalta oli helppo tehdä: ”Muutama opiskelukaverini oli ollut aikaisemmin Raumalla kesätöissä ja he kertoivat Rauman olevan pienuudestaan huolimatta eläväinen kesäkaupunki. Minulla on myös sukua Länsi-Suomessa, joten Rauma tuntui mielekkäältä valinnalta siinäkin mielessä.”

Ensimmäinen kesä pituusleikkurilla sujui mallikkaasti ja Santeri päätti hakea Rauman-tehtaalta töitä myös seuraavaksi kesäksi. Toisena kesänä Santerin titteli tehtaalla vaihtui kesämestariksi ja hänen vastuullaan oli lomittaa tehtaan vuoromestareita. Santerin työskentelyalueeseen kuului kahden paperikoneen linjastot kokonaisuudessaan.

”Kesämestarin työssä sain tutustua paperin valmistusprosessiin kokonaisuudessaan, koska työskentelyalueeni ulottui itse paperikoneesta jälkikäsittelyyn ja jopa pakkaamoon asti. Vaikka en ole kaikessa tekemisessä mukana, minulla on ollut vapaus kulkea tehtaalla ja seurata, kuinka kaikki sujuu käytännössä. Uuden oppiminen on ollut kesätyössä parasta”, Santeri kertoo.

Kesämestarin tehtäviin Santeri hakeutui, koska hän halusi päästä kehittämään erityisesti sosiaalisia taitojaan. Henkilöstön kanssa kommunikointi on kesämestarin työssä kaiken keskiössä, sillä hän huolehtii, että oikeat ihmiset ovat oikeaan aikaan töissä.

”Yhdessä vuorossa työskentelee noin 35 työntekijää ja vuorot vaihtuvat usein. Onneksi tulen kaikenlaisten ihmisten kanssa hyvin toimeen. Ihmisiä ja tiimejä on paljon, joten heidän nimiensä ja työskentelytapojensa opettelu vie aikaa. Vuoron viimeisenä päivänä on joskus haikea olo, koska tutuista ihmisistä pitää erota juuri, kun on oppinut tuntemaan heidät. Onneksi useimmiten tutut kasvot tulevat vielä myöhemmin tehtaalla vastaan”, Santeri kertoo.

Santeri tunnustaa, että siirtyminen pituusleikkurilta kesämestarin tehtäviin oli suuri harppaus ulos omalta mukavuusvyöhykkeeltä. Henkilöstön koordinoinnin lisäksi Santeri toimi työssään linkkinä prosessityöntekijöiden ja kunnossapidon välillä. Kommunikoinnissa on tärkeää, että viesti menee perille ja se on ymmärrettävä. ”Alussa viestinvälittäjänä toimiminen oli vaikeaa, mutta siinäkin kehittyy toistuvien tilanteiden myötä. Työskentelyä helpottivat auttavaiset ja ymmärtäväiset työkaverit – ja se, että tunsin tehtaan ja osan henkilöstöstä entuudestaan.”

Santeri suosittelee kaikille kesätyöhakijoille tuotannon töitä. ”Tuotannossa pääsi tutustumaan tehtaaseen, mutta töistä ei tarvinnut stressata liikaa. Kesämestarina lankoja on käsissä enemmän ja kinkkisiä tilanteita tulee silloin tällöin eteen."

Hyvä perehdytys valmisti haasteelliseen tehtävään

Santerin mielestä kesämestarin työ tarjoaa hänelle juuri sopivasti vastuuta ja haasteita. Työn haastavuus on näyttäytynyt esimerkiksi silloin, kun joku prosessin avainhenkilöistä on sairastunut, eikä tuuraajaa ole ollut helppoa löytää. Sinnikkyys on näissäkin tapauksissa palkittu ja tilanteista selvitty.

Kuukauden mittainen perehdytys ja vuoromestareiden työskentelyn aktiivinen seuraaminen takasivat sen, että kun lomakausi lähti kesäkuun alussa käyntiin, Santeri oli valmis aloittamaan työskentelyn tehtaalla itsenäisesti. ”Vastuu henkilöstön koordinoinnista tuntui isolta, mutta ei liialliselta. Vastuun saaminen motivoi, silloin koen olevani tärkeä.”

Santerin mukaan työpäivän sisältö vaihtelee päivän tapahtumien mukaan. ”Joskus tehtaalla on niin rauhallisia päiviä, että saatan pohtia, olenko unohtanut jotain. Joskus taas päivät ovat niin kiireisiä, että olen koko ajan liikkeessä. Parhaita työpäiviä ovat ne, jolloin tekemistä riittää ja minun työpanokselleni on paljon käyttöä. Kun päivän aikana on pitänyt ottaa selvää monesta asiasta, on jatkuvasti kärryillä siitä, mitä tehtaalla tapahtuu. Se luo hyvän vireen työpäivään.”

Jutun kirjoittajana ja kuvaajana toimi UPM:n kesätyöntekijä.

Behind the scenes: Asiakkaat ja työn kehittäminen ovat myynnin suola ja pippuri
Artikkeli | 04/16/2024 09:00:58 | 3 min

Behind the scenes: Asiakkaat ja työn kehittäminen ovat myynnin suola ja pippuri

Lue lisää
Kesätyöhaku on alkanut - tartu tilaisuuteen!
Artikkeli | 12/01/2023 08:26:26 | 1 min

Kesätyöhaku on alkanut - tartu tilaisuuteen!

Lue lisää
Kalle kiinnostui Kaukaasta nähtyään tehtaiden piiput
Artikkeli | 06/30/2023 08:25:11 | 4 min

Kalle kiinnostui Kaukaasta nähtyään tehtaiden piiput

Lue lisää