Artikkeli | 09/01/2016 06:49:00 | 3 min Lukuaika

Kouluttautuminen tuo lisäväriä työhön viilualalla

UPM Kalson viilutehdas sijaitsee Vuohijärvellä Kouvolassa. Vanerin tuotannolla aloittanut tehdas siirtyi tuottamaan ainoastaan parketin taustaviilua vuonna 1986 ja UPM Kymmenen omistukseen tehdas siirtyi 1996.

 

biofore-paivi-piipponen-225x300

Päivi Piipponen

Mukana vientituotetta ylpeydellä ja ammattitaidolla valmistamassa on nyt jo kokenut ja koulutettu viilualan ammattilainen Päivi Piipponen. Piipponen työskenteli 22 vuotta elintarviketehtaassa tuotannon työntekijänä, kunnes päätti vaihtaa alaa ja aloitti työt Kalsossa 2005. Haku oppisopimuskoulutukseen avautui 2007 ja Piipponen tarttui tilaisuuteen oppia uutta.

”Mekaaninen metsäteollisuus oli minulle uusi ala ja oppisopimuskoulutuksen kautta opin ymmärtämään työn kokonaisuutena. Teoriakoulutuksen koin tärkeänä ja mielenkiintoisena osana koulutusta. Näkemykseni työnteosta muuttui eniten työturvallisuuden näkökulmasta: turvallisten työtapojen opetteleminen oli suuri osa koulutusta”, kertoo Piipponen.

UPM:n oppisopimuskoulutuksen sisältö ja painopistealueet suunnitellaan siten, että ne vastaavat koulutuspaikan ajankohtaisia tarpeita ja kehityssuuntia. Tehdas saa osaavaa ja juuri heidän tarpeisiinsa räätälöityä työvoimaa ja työntekijä saa käytännönläheisen koulutuksen nopealla aikataululla. Oppisopimuskoulutuksia on järjestetty UPM:n vaneriliiketoiminnassa hyvin kokemuksin jo 90-luvun alusta asti.

Koskaan ei ole liian vanha oppimaan uutta

Oppisopimuskoulutuksen suurimmaksi haasteeksi osoittautui Piipposella ajan jakaminen opintojen ja työn välillä. Kokemus ei kuitenkaan Piipposta pelästyttänyt sillä hän haki vuonna 2011 uudestaan koulun penkille suorittaakseen levymestarin erikoisammattitutkinnon.

”Kouluttautuminen on tehnyt työnkuvastani monipuolisemman. Prosessin eri työvaiheiden tunteminen lisäsi työmotivaatiotani, sillä mitä enemmän tuotteen valmistamisesta ja asiakkaan laatuvaatimuksista oppii, sitä mielenkiintoisemmaksi työ muuttuu. Kun ymmärsi, mikä merkitys eri työvaiheilla oli lopputuotteelle, halusi omaa osaamistaan kehittää lisää”, Piipponen kertoo.

Nyt Piipponen on työskennellyt Kalsolla lukuisissa eri tehtävissä: sorvilla, kuivauksessa, määrämittasahalla, pakkauksessa ja laadunvalvonnassa. Parhaillaan hän työskentelee viilunvalmistuksen työntekijänä laadunvalvonnassa ja taukotuuraa vuoron aikana sorvilla. Puun kanssa on mielenkiintoista tehdä töitä.

”Puu elävänä materiaalina tuo omat haasteensa valmistusprosessiin, silti siitä saadaan valmistettua jokaiselle asiakkaalle juuri heidän tarvitsemansa tuote. Työ on vaihtelevaa ja monipuolista ja työkaverit mukavia, jokainen auttaa tarvittaessa toisiaan. Tällä hetkellä teen 12 tunnin työvuoroja. Työaikamuodossa tulee neljän työpäivän jälkeen viisi vapaapäivää. Vapaapäivinä ehtii hoitaa hyvin arjen askareita, harrastaa ja levätä. Tämä sopii hyvin minulle.”, sanoo Piipponen.

Piipposella on myös kokemusta luottamustoimista, tällä hetkellä hän toimii osastoluottamushenkilönä. Käynnissä on jatkuvasti pieniä projekteja työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehittämiseksi. Piipposen mielestä oppisopimuskoulutus sopii jokaiselle.

”Suosittelen sitä kaikille ja kaiken ikäisille. Koskaan ei ole liian vanha oppimaan uutta”, Piipponen rohkaisee.

 

Saara Töyssy

Behind the scenes: Asiakkaat ja työn kehittäminen ovat myynnin suola ja pippuri
Artikkeli | 04/16/2024 09:00:58 | 3 min

Behind the scenes: Asiakkaat ja työn kehittäminen ovat myynnin suola ja pippuri

Lue lisää
Behind the scenes:    Ympäristöpäällikkö Sanna Kontinen tuntee tehtaiden ympäristöasiat, puun alkuperän ja WISA-vanerin hiilijalanjäljen
Artikkeli | 10/30/2023 09:37:24 | 3 min

Behind the scenes: Ympäristöpäällikkö Sanna Kontinen tuntee tehtaiden ympäristöasiat, puun alkuperän ja WISA-vanerin hiilijalanjäljen

Lue lisää
Kesätyöhaku on alkanut - tartu tilaisuuteen!
Artikkeli | 12/01/2023 08:26:26 | 1 min

Kesätyöhaku on alkanut - tartu tilaisuuteen!

Lue lisää