Kuljetusyrittäjyys on enemmän kuin työtä

12.9.2017
Kati Huhtala

Kati Huhtala johtaa perheyritystä tulevaisuuteen katsoen.

UPM Seikun saha on Kati Huhtalalle tuttu paikka. Aivan Porin keskustan tuntumassa, Kokemäenjoen rannalla sijaitseva saha on viikoittainen ajokohde Huhtalan hakeautolle.

Kati on kuljetusyrittäjä toisessa polvessa.

“Kaikille ei yrittäjän elämä sovi – aivan kuten toisille ei sovi perinteinen päivätyö.” Kati Huhtalan vanhemmat perustivat Kuljetusliike Kalevi Huhtalan vuonna 1982. Katin ollessa pieni isä oli paljon tien päällä ja äiti hoiti iltaisin yrityksen paperiasioita kotoa käsin.

“Opin sellaisen työn tekemisen mallin, että töitä tehdään silloin kun niitä on, ei silloin kun kello tai kalenteri niin sanoo.”

Kuljetus onnistuu HCT-hakerekalla

Isä Kalevi Huhtala on ollut ennakkoluulottomasti kehittämässä uusia toimintamalleja, kuten suuren hyötykuorman eli HCT-kuljetusautojen käyttöönottoa. Huhtalan 34-metrinen hakeyhdistelmärekka on suunniteltu yhdessä UPM:n kanssa.

“On hienoa olla mukana kehityksen etulinjassa. Haluan ajatella, että joku tuolla kylillä vuosien päästä muistelee, että sillä Huhtalalla taisi olla HCT-hakerekka ensimmäisenä Suomessa. UPM on ollut tosi aktiivisesti mukana näissä uudistuksissa”, Kati sanoo.

HCT-autoista on tullut kuljettajilta positiivista palautetta. Kuljettajien mukaan entistä kookkaammat autot ovat yhdistelmärekkoja vakaampia ajettavia.

“Enemmän on niin, että HCT:n rattiin on meillä tunkua”, kertoo itsekin koeajoihin osallistunut Kati.
HCT-autoissa tiehen kohdistuvat rasitukset ovat aiempaa pienempiä ja suurten kuljetusmäärien ansiosta liikennemäärät vähenevät.

“Näen ehdottomasti, että HCT on jo lähitulevaisuudessa kuljetusalalla perusjuttu. Hakerekka ei näy metsänomistajalle. Haluamme osaltamme varmistaa, että logistiikka metsästä tehtaalle sujuu yhtä hyvin prosessin tässä päässä kuin korjuupaikoillakin.”

Huhtalan yhdistelmäauto kuljettaa sahahaketta Porista UPM Rauman paperitehtaalle, jossa sitä käytetään energiantuotannon raaka-aineena.

Kati Huhtalan vinkit aloittavalle kuljetusyrittäjälle

1. Tunne itsesi, tunne toimialasi.
On oltava rehellinen itselleen, tiedettävä mitä haluaa ja tunnettava vahvuutensa. Kuten JVG laulaa: Sitä saat mitä tilaat.

2. Muista, että ongelmiin on aina useita ratkaisuja.
Aina on vaihtoehto, sitä ei saa unohtaa. Ei saa lannistua ongelman edessä. On ajateltava ratkaisukeskeisesti.

3. Älä unohda verkkopaitaa.
Siis mitä? Hermot ovat toisinaan kuin verkkopaita. Sellaisen omistaminen ei ainakaan haittaa.

Lue lisää:

Kuinka liikenteen hiilidioksidipäästöjä leikataan?Sahatavara lähtee maailmalle Stevecon ja UPM:n pitkäaikaisella yhteistyöllä

Autohommien kuningaslaji

Jaska Poikonen

Related Stories