UPM ProFi -biokomposiittiterassit kestävät kovaa kulutusta

24.8.2017
Piano Pavillion

Kadunvarsille ilmestyvät terassit ovat merkki alkavasta kesästä. Lomahaaveissa omalla terassilla grillataan ja nautitaan pitkistä kesäpäivistä hyvässä seurassa. Terassilla saa ottaa aurinkoa, lukea, treenata ja kahvitella aamuisin vailla kiireen häivää. Loppukesän pimeneviä iltoja kelpaa ihailla terassilla lepotuolissa vilttiin kääriytyneenä. Terassi on kesän ja vapaa-ajan symboli.

UPM ProFi on rikastuttanut terassielämää vuodesta 2007 lähtien. Sää ei ole vuosien aikana välttämättä parantunut, mutta terassien ulkonäkö kylläkin. Raikkaan modernit UPM ProFi -terassit eivät vaadi suuria huoltotoimenpiteitä, joten aikaa jää kesällekin.

Kuluneiden kymmenen vuoden aikana UPM ProFi -komposiittiterasseja on asennettu lukuisiin kohteisiin ympäri Eurooppaa, Välimereltä Lappiin. Juhlavuoden kunniaksi UPM ProFin tiimi on käynyt katsomassa ensimmäisiä asennettuja terasseja ja todennut niiden kestävän hyvin aikaa.

”Suunnittelemme terassilaudat kovaan käyttöön ja vaativiin sääolosuhteisiin. Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten Saariselälle asennetut terassit ovat kestäneet hyvin sääolosuhteita, vaikka lämpötilat vuoden aikana vaihtelevat 40 pakkasasteesta 30 lämpöasteeseen”, kuvailee Aleksandra Hämäläinen UPM Biocomposites -myynnistä.

”UPM ProFi -terassilankuissa on luja ydin, joten rakenne kestää, vaikka sen asentaisi poikkeuksellisesti suoraan maahan tai jopa veden alle.”

Saariselkä
Saariselkä

Sivuvirroista design-terassiksi

UPM ProFi -terassilautojen valmistamiseen käytettävästä materiaalista vähintään 60 % on kierrätysmateriaalia. Tarralaminaattijätteestä saatavat selluloosakuidut ja polymeerit saavat uuden elämän. Koska paperi- ja muovikuitujen sekä silikonin, liiman ja musteen erotteleminen tarralaminaatista ei ollut mahdollista, jäte meni aiemmin maantäytteeksi tai poltettavaksi.

UPM ProFi -terassilaudat ovat kestävä valinta, jolla on matala hiilijalanjälki. Kierrätetyt ja kierrätettävät laudat eivät sisällä myrkkyjä tai PVC:tä. Terassilaudoilla on PEFC-sertifikaatti ja ne ovat lasten leluiltakin vaadittavien EN 71-3 -turvallisuusstandardien mukaisia.

Tarralaminaatissa käytetyn paperin selluloosakuiduissa ei ole puun harmaantumista aiheuttavaa ligniiniä, joten UPM ProFi -lautojen värit kestävät paremmin kuin muissa puukuiduista, sahanpuruista, bambusta tai riisikuiduista valmistetuissa puumuovikomposiiteissa. UPM ProFi Deckiä on saatavilla seitsemässä eri sävyssä, joihin on saatu inspiraatio Suomen luonnosta.

Lahden satamassa sijaitsevan Piano Paviljongin vuonna 2008 rakennettuun terassiin käytettiin 200 neliömetriä arkkitehtien tilaamaa marmorinvalkoista erikoissävyä. Valkoiset lattiat on vaikea pitää puhtaana, kuten moni lienee havainnut. UPM ProFi Deck on kuitenkin säilynyt hyvänä kahvia, taidetta ja järvimaisemia tarjoavassa, puusta ja uusista ympäristöä vähemmän kuormittavista materiaaleista rakennetussa Piano Paviljongissa.

”Paviljongin komposiittiterassi on kestänyt hyvin sataman sääolosuhteita; järveltä tulevaa tuulta, vettä ja jäätä. Lintujen aiheuttamista tahroistakaan ei ole jäänyt pysyviä jälkiä”, Hämäläinen toteaa. Lautojen aukiharjaamaton suljettu pinta on helppo puhdistaa ruoka- ja kahviläikistä. Kahvilaterassin pitää myös kestää huonekalujen siirtelystä aiheutuvaa hankausta.

Lou Rugby Stadium

Lyonin LOU-rugbyjoukkueen väliaikaiselle Matmut-kotistadionille Etelä-Ranskan lämpöön rakennettiin 350 neliömetrin terassi syksynruskeasta UPM ProFi Deckistä vuonna 2011. Terassilaudat ovat kestäneet hyvin kymmenientuhansien rugbyfanien innokkaita askeleita ja läikkyneitä tuoppeja. Stadion on mitoitettu jopa 12 000 katsojalle.

Uusia terasseja asennetaan hyvää vauhtia eri puolille Eurooppaa myös juhlavuonna. ”Designin, kestävyyden ja kierrätysnäkökulman lisäksi asiakkaamme arvostavat terassin helppoa huoltoa. Säännöllinen pesu riittää UPM ProFi -terassien ylläpitoon, ja aikaa jää enemmän terassista nauttimiseen”, Aleksandra Hämäläinen summaa.

Lue lisää:

Kiertotalouden ytimessäUPM ProFi – luovuuden lähteillä 10 vuoden ajan, tuloksena teknisesti ylivertainen komposiittiMaailma kääntyy kiertotalouteen

Petra Niemi

Related Stories